Skärpta krav ska minska risken för att rabiessmittade djur förs in i EU från Ryssland och Belarus. Foto: Mostphotos

Skärpta krav ska stoppa rabiessmittade djur

Jordbruksverket skärper kraven för att föra in hundar, katter och tamillrar från Ryssland och Belarus. Från och med måndag den 16 september krävs obligatoriska blodprov för att visa att djuren vaccinerats mot rabies.

Efter upprepade brister i rabiesskyddet hos djur som förts in från Ryssland och Belarus har alla EU-länder gemensamt beslutat att skärpa kraven. Från den 16 september gäller dokumenterad rabiesvaccinering, men också ett obligatoriskt så kallat titertest för att bekräfta vaccineringen.

Bekräfta vaccinering

Provet ska analyseras av ett EU-godkänt laboratorium och vara taget minst tre månader före införseln. Ett titertest kan tas tidigast 30 dagar efter vaccinering.

Därefter ska det gå ytterligare tre månader innan djuret får föras in i EU.

För hund, katt och iller gäller att djuret ska vara minst tolv veckor gammalt när det vaccineras.

Lång process

De nya reglerna innebär i praktiken att det blir omöjligt att importera djur som är yngre än sju månader.

– Djur som importeras från dessa länder utan tillräckligt skydd mot rabies utgör en allvarlig smittorisk. Därför är de skärpta EU-kraven mycket viktiga för att säkerställa att vi inte får in rabies i Sverige, säger Erik Ringström, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Bekräftad smitta

Från och med den 16 september 2024 räknas Ryssland och Belarus som ”länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll”. Detta innebär att länderna hamnar i samma grupp som bland annat Iran och Thailand, och att djur som förs in från, eller igenom, Ryssland eller Belarus även måste ha genomgått titertest och tillhörande väntetider för att få resa till EU.

Fakta: Import av hundar och katter från Ryssland och Belarus

Mellan åren 2020 och 2023 importerades över 3 600 hundar och katter till Sverige från Ryssland och Belarus, vilket innebar att de var de vanligaste länderna att importera djur till Sverige från. Hittills i år är siffran uppe i närmare 350 hundar och katter. Rabies är en dödlig virussjukdom som drabbar både människor och djur, och sjukdomen finns i Ryssland och Belarus. Stickprovskontroller i både Sverige och andra EU-länder har upprepade gånger visat att det förs in djur från dessa länder som helt eller delvis saknar rabiesskydd trots att de enligt medföljande dokument är vaccinerade.

Källa: Jordbruksverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev