Det är fortfarande oklart om det blir någon licensjakt på björn i Norrbotten. Foto: Johnny Olsson

Jägareförbundet: Vi jobbar för en rimlig licensjakt på björn

Svensk Jakt rapporterade under onsdagen om den omfattande skyddsjakten på björn i Norrbotten som kan komma att påverka höstens licensjakt. Under gårdagen sammanträdde viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten och det var i princip bara björnfrågan som stod på agendan.

Svensk Jakt har talat med Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, som precis anlänt till Öster Malma inför helgens årsstämma.

Mikael Samuelsson, Arvidsjaur, ordförande Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

 

Fattade ni något beslut under gårdagens möte?

–  Inget beslut är taget men vi behöver skjuta cirka 60 björnar totalt, och vi kommer att fortsätta jobba för att det ska bli en rimlig licensjakt i höst, vi kommer bland annat att skicka in en skrivelse till länsstyrelsen om de här bitarna. Man ska dock vara medveten om att i det värsta scenariot så blir det ingen jakt alls säger Mikael Samuelsson.

– Hittills har det beviljats 47 tillstånd för skyddsjakt och av dessa är 40 verkställda. Snöförhållandena gör att verkställighetsgraden är hög och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi kommer upp i 50 skjutna björnar i vår, då är vi uppe i mer än den totala siffran för både skydds- och licensjakt i fjol.

 

Har det skjutits så mycket björn på skyddsjakt tidigare?

– Nej, aldrig, alltså när det har legat högt så har vi varit uppe i ett 30-tal individer och det har vi ju passerat med råge nu. Om beräkningarna skulle stämma så skulle vi nu på skyddsjakt ha skjutit ungefär tio procent av björnbeståndet i Norrbotten, det är inte troligt att det är på det viset, säger Mikael Samuelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev