Förundersökningen om grovt jaktbrott nedlagd, den avlivade vargen var sjuk. Foto: Olle Olsson

Förundersökning om jaktbrott nedlagd

En kraftigt avmagrad och sjuk varg avlivades i värmländska Gräsmark den 15 december förra året. Efter avlivningen inledde åklagare en förundersökning om grovt jaktbrott, bland annat för att undersöka om vargen var förgiftad.

Polisutredningen har lagts ner efter att SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, i Uppsala obducerat vargkroppen.

– Vargen led av en kronisk tarminflammation. Vi såg inget som tydde på råttgift eller annan förgiftning, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid SVA.

Innan vargen sköts uppträdde den väldigt konstigt, gick runt i cirklar och visade ingen rädsla för vare sig fordon eller människor. Vargen filmades och vid ett tillfälle gick den fram till en bil och reste sig med frambenen upp på motorhuven.

 

Förundersökning om grovt jaktbrott

Efter samråd med länsstyrelsens naturbevakare avlivades vargen. Kroppen togs i beslag för obduktion, och samtidigt inleddes en förundersökning om grovt jaktbrott.

Av obduktionsrapporten framgår att den unga vargen var i ett eländigt skick. Det var en hane född 2016 som vägde 23,8 kilo. Vargen var utmärglad med kraftigt förtvinad muskulatur utan några fettreserver och i magsäcken fanns endast en brun missfärgad vätska.

Det fanns tecken på tarminflammation med sparsamt blodblandat tunt innehåll i tarmen. Tarmväggarna var så ruttna att de inte kunde bedömas mikroskopiskt.

Vid närmare undersökning hittades måttlig växt av bakterierna Enterococcus facealis och E. coli. SVA hittade även bandmask.

 

Vargen var döende

– Men det var inte dvärgbandmask, utan vanlig bandmask, säger Erik Ågren.

Vargen hade varken skabb eller trikiner. Att den var i så dåligt skick och uppträdde som den gjorde hänger samman med en långvarig tarminflammation.

Den unga vargen var döende, och avlivades helt korrekt av djurskyddsskäl.

– Hade den varit förgiftad så hade vi sett andra skador med sår och blödningar i andra organ, säger Erik Ågren. E.coli kan orsaka långvariga diarréer med blödningar och uttorkning. E. coli finns normalt i tarmen hos hunddjur men kan föröka sig och bidra till en inflammation om tarmfloran rubbas.

 

Lättad skytt

För skytten som förkortade vargens lidande kommer beskedet om den nedlagda polisutredningen som en lättnad.

– Polisen tog inte mina vapen eller så, men det är ändå skönt att man inte misstänker något brott i samband med att jag sköt vargen, säger mannen.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev