Elever serveras vildsvinslunch: ”Viktigt att äta mer hållbart och lokalt”

Det kommer serveras vildsvin till lunch under en dag på Vasaskolan i Hedemora. Köttet kommer från insatsen Hjälp en lantbrukare.

För att öka intresset för vildsvinsjakt, minska skador i lantbrukares gröda och öka intresset för viltkött i det offentliga köket så genomförde Jägareförbundet Dalarna, LRF Dalarna och Lokal Gastronomi Dalarna en riktad insats Hjälp en lantbrukare under sommaren 2024.

Det fälldes ett antal vildsvin som den 6 november kommer att serveras till lunch på Vasaskolan i Hedemora.

– Vi vill helt enkelt att lantbrukare och jägare ska hjälpas åt att förvalta vildsvinen så att de både kan vara en tillgång jaktligt och livsmedelsmässigt men inte vålla skada inom lantbruket, säger projektledare Helena Tysk på Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Vildsvinskött till fler

En viktig del i projektet är att fler inom det offentliga köket ska få ta del av vildsvinskött, därför kontaktades Hedemora kommun i samband med att Hjälp en lantbrukare skulle genomföras.

– För oss är det viktigt att äta mer hållbart och lokalt. Vildsvin är en resurs som finns i vårt närområde. Råvaran är lokal och kommer från en skog i närområdet, där grisarna går fritt. Det gör att vi slipper långa transporter. Dessutom ger det en ökad självförsörjningsgrad av livsmedel i närområdet, vilket stärker kommunens försörjningsberedskap. Vår förhoppning är att vi ska kunna få in mer vilt i våra kök. Vi kan servera det till barn, ungdomar och äldre, säger Lena Romlin, enhetschef på Hedemora kommun.

”Spännande”

Kockarna i Vasaskolan ser fram emot att tillaga vildsvin till eleverna.

– Det ska bli spännande att höra vad eleverna tycker, säger Vaja Ilijc, kock vid skolan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev