Licensjakten på järv har återupptagits. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Efter tillfälligt stopp – licensjakten på järv har återupptagits

Licensjakten på järv stoppades av domstol på jaktens premiärdag den 1 oktober. Nu har Förvaltningsrätten i Luleå beslutat att jakten får återupptas.

– Det stämmer att järvjakten är igång igen, jag fick beskedet nu på förmiddagen, säger Martin Bergwall, vilthandläggare på Länsstyrelsen Jämtland.

Anledningen till att licensjakten på järv stoppades berodde på att länsstyrelsen av misstag skickade Rovdjursföreningens överklagan av jakten till Förvaltningsrätten i Härnösand istället för att skicka den till Förvaltningsrätten i Luleå som handlägger sådana ärenden.

– Stoppet berodde på ett olyckligt misstag, men nu är jakten igång igen. Det känns väldigt bra att licensjakten kan genomföras i enlighet med länsstyrelsens beslut, konstaterar Martin Bergwall.

Totalt får 25 järvar fällas under licensjakten, samtliga i Jämtlands län.

Innan jakten stoppades på premiärdagen hade fyra järvar fällts.

Därför återupptas licensjakten

Förvaltningsrätten i Luleå skriver i sin dom att den beslutade licensjakten på järv uppfyller samtliga juridiska förutsättningar samt att jakten inte försvårar gynnsam bevarandestatus i järvstammen.

Det som Rovdjursföreningen, som överklagade jakten, har åberopat medför ingen annan bedömning. Därför ger domstolen grönt ljus för jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev