DNA-analys gav oväntade svar om vargrevir

Revirstrider, partnerbyten och ond bråd död. DNA-analyser visar vargarnas tidigare okända liv.

Vargparen och reviren verkar inte alls vara så statiska som många tidigare har trott. Det visar de DNA-analyser som görs vid inventeringarna.

Här tar vi ett exempel från det så kallade Lingboreviret i Gävleborgs län. Ett revir som mitt under den pågående inventeringssäsongen plötsligt försvunnit från Viltskadecenters sammanställning av kvalitetssäkrade vargrevir.

Förra säsongens varginventering visade att det bland annat fanns ett vargrevir kallat Lingbo, mellan Bollnäs och Ockelbo. Lite längre söderut i Gävleborgs län fanns ett annat revir kallat Lortglo, mellan Hofors och Storvik.

I Lortgloreviret var tiken dessutom en så kallad F1:a, vilket innebär att hon anses ha särskilt viktiga gener.

 

Alftatiken flyttade

Men ett halvår senare, alltså tidigt under den här säsongens varginventering, hittades Lortglotiken plötsligt i Lingboreviret. Upptäckten gjordes tack vare DNA-analys från vargspillning hämtad inom Lingboreviret.

Dessutom återfanns spillning från den tidigare alfahannen i Lingboreviret vid samma tillfälle och plats.

Den revirmarkerande tiken hade alltså bytt revir, något i sig är ovanligt, medan den tidigare Lingbohanen gick kvar i reviret med sin nyfunna partner.

Eftersom Lingboreviret förra året var hårt drabbat av skabb kan en kvalificerad gissning vara att den tidigare alfatiken i reviret dött till följd av sjukdomen.

Vargreviret var därmed säkrat vid den här säsongens inventering. Det finns däremot inga tecken på vargvalpar inom det ”nygamla” Lingboreviret.

 

Polispådrag

Den 15 oktober 2016 hittades en död varghane intill en bäck i Vintjärn, Dalarna. Vargen hämtades enligt uppgifter till Svensk Jakt av totalt fyra polisbilar och en polisbuss.

En dryg månad senare kom Statens veterinärmedicinska anstalts besked från obduktionen av varghanen. Den var dödad av en annan varg. Senare stod det klart att den döda vargen var alfahanen i det så kallade Björnåsreviret.

 

DNA-analys

Därefter har länsstyrelsernas varginventering fortgått. Myndigheterna är i dag helt beroende av DNA-analys av inskickad spillning och urin för att klara av att särskilja reviren och veta varifrån vargarna härstammar. Häromdagen kom ett oväntat svar från insamlad spillning inom Björnåsreviret.

Det visade sig nämligen att den tidigare revirmarkerande varghanen i Lingboreviret övergett sin tidigare partner för att i stället ta över som alfahane i Björnåsreviret. Det kan också mycket väl vara så att det är den tidigare Lingbohanen dödat sin rival i Björnåsreviret och därefter tagit över både tik och revir där.

 

Tönsenreviret

I det tidigare Lingboreviret går nu bara den ensamma, genetiskt viktiga och före detta Lortglotiken kvar. Men länsstyrelsen har nu bytt namn på reviret där hon går till Tönsenreviret.

I dagsläget tyder det mesta på att vargtiken går ensam.

 

 

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev



Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev