Fackeltåg i Nora – en manifestation mot rovdjurspolitiken. Foto: Leif Andersson

Fackeltåg i Nora – en manifestation mot rovdjurspolitiken. Foto: Leif Andersson

Demonstrationer på sex platser

På sex olika platser runt om i landet demonstrerade jägare och landsbygdsbor i lördags kväll mot den förda rovdjurspolitiken.
I Nora vandrade cirka 150 personer med facklor i händerna genom stadens gator, till minne av alla jakthundar som blivit vargdödade.

På torget i Nora hade arrangörerna Landsbygdspartiet oberoende och Folkkampanjen en ny rovdjurspolitik kallat till samling och protestmarsch i fackelsken.

Efter marschen genom stadens gator var det flera talare som tog till orda i vargfrågan när man var åter på torget nedanför kyrkan.

Bo Jansson, rovdjursansvarig vid Jägareförbundet i Örebro län var en av dessa och han trodde inte att vi på nytt ska kunna få ett vargfritt Sverige.

– Eftersom samtliga riksdagspartier har bestämt att vi ska ha varg i Sverige samtidigt som även EU är av den uppfattningen så har vi inga möjligheter att få bort vargen helt. Men vi ska arbeta för att det ska vara så få vargar som möjlig, sa han.

 

Lång tradition

Han pekade också på hur vår långa tradition med löshundsjakt. Vi har i dag hundar som jagar på ett sådant sätt att jakten kan bedrivas på ett etiskt försvarbart sätt, vilket inte alltid är fallet i andra länder där man släpper flera skarpa hundar som också angriper viltet.

En förutsättning för denna etiska jakt är att den ensamma hunden inte riskerar att bli attackerad av varg.

Leif Granlöf, samordnande eftersöksjägare från den södra länsdelen, redovisade en del intressant statistik.

– Det finns alltid en risk med att släppa hunden efter ett skadat vilt. I söder där vi inte har varg är det trafiken som är den stora faran. I de norra länsdelarna är det både trafiken plus risken att få hunden vargtagen som jägaren måste tänka på, berättade Leif.

 

Exempel ur statistiken

I år fram till november var det 79 eftersök i Noraområdet och man släppte hunden i 14 fall.

I Hällefors hade man vid samma tid 58 eftersök och då släppte man hunden bara i fem fall medan man i Ljusnarsberg hade 45 eftersök men inte i något fall släpptes hunden.

– Att kunna släppa hunden innebär kanske inte att man löser fler eftersöksuppdrag men man löser definitivt uppgiften snabbare, säger Leif Granlöf.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev