Älgkor med tvillingkalvar blev bättre på att rädda sina kalvar, men den allmänna kalvöverlevnaden var dock inte större hos äldre kor. Det ändrade beteendet minskade inte risken att förlora en kalv, uppger Lukas Graf, doktorand vid Sydsvensk skogsvetenskap vid SLU. Foto: Roland Svensson (älgar), Torbjörn Esping

Älgkor som förlorat kalv ändrar beteende

Älgkor som förlorat sin kalv vid jakt undviker människor vid kommande jakter, visar en ny  studie.

Resultatet från studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Movement Ecolocy, visar att kor som förlorat kalv ändrade sina rörelser och sitt val av habitat för att undkomma jägarna.

51 älgkor fick ett halsband med gps, vilket gav en position om var älgkon befann sig var tredje timme under flera år. De över 80 000 gps-positionerna kombinerades sedan med uppgifter om kons ålder och kalvarnas överlevnad.

Rör sig mindre

Enligt studien valde älgkorna som förlorat kalv att uppehålla sig närmare skogen och längre från vägar och bebyggelse den efterföljande jaktsäsongen. De valde i högre utsträckning att gå över vägar när det är mörkt och jakten inte pågick. Älgkorna rörde sig också mindre, som för att minska exponeringen för jägare.

– När jaktsäsongen börjar, så gömmer de sig i skogen, säger Lukas Graf, doktorand vid Sydsvensk skogsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Äldre kor bättre

Älgkor med tvillingkalvar blev markant bättre på att rädda sina kalvar ju äldre korna blev. Kons större erfarenhet med åren gjorde att sannolikheten att båda kalvarna klarade sig fördubblades, upp till samma nivå som för ensamkalvar.

Men studien fann dock inga bevis för att den allmänna kalvöverlevnaden var större hos äldre kor, det ändrade beteendet minskade inte signifikant risken att förlora en kalv.

– Det beror troligen på att jakttrycket i Sverige är så högt, och på att jägarna inriktar sig på att skjuta kalvar, säger Lukas Graf.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev