…"/>

fredag 19 april

Ännu är vargfrågan inte löst

Med tanke på den korta tid som förflutit sedan Peter Egardt överlämnade Vargkommitténs betänkande till regeringen, är det kanske inte så förvånande att många delar av utredningen gått rakt in i regeringens rovdjursproposition.
Men det är desto mer glädjande.

Regeringen har tagit fasta på betänkandets förslag om ett intervall för gynnsam bevarandestatus, GYBS. Om landets antal rovdjur av respektive art överstiger intervallets övre tal, då ska licensjakt kunna bedrivas. Detta ställde sig samtliga i Vargkommittén ingående intresseorganisationer bakom.

Det GYBS-intervall som regeringen nu föreslagit för varg, 170–270 individer, betyder att det kommer att bli licensjakt på varg i vinter – om riksdagen antar propositionen.

Största överdriften någonsin?
”Ett större slag mot svensk naturvård har nog aldrig utdelats”, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson på Twitter, och befäster därmed sin position som en av de minst nyanserade debattörerna i landet.

Frågan jag ställer mig är: Har en större överdrift någonsin torgförts?
Snart måste väl även de mest devota vargkramare inse att Karlssons trovärdighet knappast stärks av ett sådant påstående.

Äntligen!
Regeringen har nu, efter sju sorger och åtta bedrövelser, till sist – äntligen! – satt ner foten och faktiskt lagt fram ett konkret, genomarbetat och väl vetenskapligt underbyggt förslag. Ett förslag som, efter en snabb analys, borde kunna accepteras av alla parter.

Vad händer då? Jo, givetvis börjar bevararorganisationerna omedelbart knorra. Man kan ana att många redan lyft luren och slagit det sedan länge inprogrammerade direktnumret till EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

Jag hoppas och tror ändå att EU-problematiken nu är ett minne blott. Den proposition som nu läggs fram är avstämd med Bryssel, så att det nu inte fattas några avgörande detaljer. Det ska vara vattentätt. Om inte – då har regeringen och miljöminister Lena Eks stab av medarbetare helt enkelt inte gjort sitt jobb.

Vargens framtid
Problemet som återstår är därmed riksdagen. Lyckas SNF-ordförande Karlsson et consortes med att ännu en gång piska upp opinionen, och övertyga tillräckligt många riksdagsledamöter att motstätta sig förslaget?

Jag är ändå hoppfull. Jag tror att tillräckligt många av dessa ledamöter nu kommit till insikt om den eviga sanning, som alla med ensidigt bevarandebiologiskt synsätt har så svårt att inse: att vargens framtid faktiskt är avhängig att vargjakt tillåts.

Om vi ska kunna leva sida vid sida med vargen måste vi också få jaga den.
Om inte, så är det garanterat det största slag som någonsin utdelats mot svensk vargvård.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev