tisdag 19 mars

Opinion

Vi är mycket tydliga i vargfrågan

Björn Sprängare.

Jägareförbundet är tydligt med sin åsikt i vargfrågan. Högst 150 individer och förvaltningsjakt av stammen. Även i frågan om jaktlagutredningen är vi mycket tydliga och ju fler medlemmar desto större inflytande får förbundet på utformingen av lagen, skriver förbundsordförande Björn Sprängare.

För en tid sedan träffade jag ett skogsintresserat sällskap i Orsatrakten och en av deltagarna utryckte sin besvikelse över att Jägareförbundet var så otydligt i vargfrågan.
Vår rovdjurspolicy är mycket tydlig. Riksdagen har fattat flera beslut om vargen och alla utgår från att vi ska ha vargen som en etablerad art i vår fauna.
Vi följer självklart riksdagens beslut, men vi har en avvikande uppfattning om hur många vargar som tryggar en stabil utveckling av stammen. Det är fullt tillräckligt om stammen uppgår till högst 150 individer. Därför bör vi redan nu kunna bedriva en förvaltningsjakt av stammen.

Det politiska systemet har inte lyckats att gå från ord till handling och få riksdagens beslut genomförda i praktiken. Rättssystemet ger vissa organisationer rätten att överklaga myndigheternas beslut och det har stoppat alla planer på att reducera vargpopulationen. Frustrationen är stor bland jägare och naturbrukare över att ingenting händer.
Från förbundets sida har vi uttryckt vårt stöd för dem som drabbas och arbetar intensivt för att få igång en början på en praktisk rovdjursförvaltning.
Vi anser att en socio-ekonomisk analys av vargens effekter skulle ha gjorts för länge sedan och vi är också mycket kritiska mot den nämnda talerätten.

Tydlighet och klarhet gäller naturligtvis i allt förbundet arbetar med. Det är särskilt angeläget just nu då jaktlagen är föremål för en genomgripande modernisering. Idag har vi stor frihet i utövandet av jakten, något som vi ibland inte tänker på.
God information och utbildning är grund­en för att det fungerar väl. Så vill vi ha det även i framtiden, men i dagens urbaniserade samhälle är det inte lika självklart som förr. Våra medlemmar har också starkt under-
strukit behovet av korrekt information och väl fungerande informationskanaler.

Ju fler medlemmar vi är desto större inflytande har vi på lagens utformning och därmed även på rovdjurspolitiken. En framtida löshundsjakt med samma frihet under ansvar som idag är vår målsättning liksom en ordnad reglering av vargstammen. Det är motiv nog för att vara medlem i Svenska Jägareförbundet.
Ställ frågan till din jaktkompis om han eller hon är medlem. Motivet för att betala medlemsavgiften har inte varit starkare än nu för att bevara vår svenska jaktkultur.
Glöm därför inte att använda din demokratiska rättighet att värva medlemmar för jakten i framtiden.

Fakta

Björn Sprängare är ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.