Verkligheten på rödlistan

Några dagar innan majbrasorna skulle tändas kom nyheten: på grund av jakt hade Artdatabanken fört upp björnen på rödlistan över hotade arter!
Hur kan björnen vara hotad i en tid när björnobservationer är så vanliga att lokaltidningarna upphört att publicera sådana notiser? Eller när det till och med går att genomföra spillningsinventeringar av björn?
Björnen är givetvis inte hotad. Det har den inte varit sedan 1 augusti 1981, då den allmänna jakten ersattes av licensjakt. Innan dess var björnen ett misskött vilt i liten stam, men reglerad avskjutning fick utvecklingen att vända. Mest berodde dock framgången på att ansvaret och omtanken för björnstammen förankrades lokalt.
Historiskt sett har det aldrig funnits så mycket björn som nu. För att söka en motsvarighet får vi gå ända tillbaka till Gustaf Schröders dagar.
Rödlistningen av björn kastar därför ett löjets skimmer över Artdatabanken och sänker trovärdigheten i de så kallade hotlistorna.
För vem upprättas de?
Vad fyller de för funktion?
Hare på rödlistan?
Något krystat förklaras att om en viltart minskar – även om minskningen sker från en hög nivå – så kan den hamna på rödlistan.
Ska det tolkas som att rödräv, skogsfågel och hare ska hissas upp och ner i listverket mellan sorktopparna?
Tala om meningslös naturvårdsbyråkrati. Viltstammar är aldrig stabila. De varierar ständigt inom sina givna ramar.
När dessa rader skrivs, i början av maj, har jag nyss pratat med Mikael Jonsson, ordförande i Mausjaurs skogssameby, som gladdes åt att ha sett de första renkalvarna.
De föds ungefär samtidigt som björnarna lämnar idet och utgör en lättåtkomlig proteinkälla. De senaste åren har Mausjaurs sameby haft kalvförluster på 25–30 procent. Ungefär så ser det ut i de flesta skogssamebyar.
För att minska kalvförlusterna har därför länsstyrelsen i Norrbotten beslutat att försöka minska björnstammen något. En högst medveten åtgärd.
Därför är det egentligen inte björnen som satts på rödlistan. Det är verkligheten som hamnat där, och det är bra mycket värre.
TRÄFF!
Att EU:s nya gårdsstöd skapar kantzoner åt fältviltet i jordbrukslandskapet.
BOM!
Att landsbygdsministern ännu inte förmått ändra paragraf 3 i rennäringsförordningen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.