Spillningsinventering kan påverka björntilldelning

Resultatet från spillningsinventeringen i Västernorrland kan medföra en mindre justering av björntilldelningen.
Även Jämtlands län väntar nu på resultatet från fjolårets spillningsinventering.

Lars Wiklund är vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland. Han har nyligen kontaktat Viltskadecenter, som analyserar björnspillningen från inventeringen, och efterlyst ett preliminärt resultat.
Det är framför allt jägarna i Västernorrland och Jämtland som samlat in björnspillning under fjolåret. Totalt handlar det om 1.700 prover i Västernorrland och 3.000 inskickade prover i Jämtland.

Tillväxt på tio procent
Årets tilldelning har beräknats utifrån jägarnas björnobs samt avskjutningsstatistik under en följd av år och dessutom har länsstyrelsen räknat med den tillväxt som björnforskningen kommit fram till, cirka tio procent.
– Detta har sammantaget fått oss att ganska säkert kunnat skatta björnstammen kring drygt 200 djur. Vi tror alltså inte att det kommer att vara några dramatiska skillnader när spillningsresultatet kommer och skulle det vara någon förändring kan vi kanske behöva justera antigen upp eller ner när det gäller antalet björnar i tilldelning. Om det blir ett tilläggsbeslut eller hur vi gör får vi diskutera med våra jurister, säger Lars Wiklund.

22 björnar
Det var i förra veckan som länsstyrelsen tog beslut om licensjakt på 22 björnar till hösten. Beslutet har hittills inte överklagats. Inom tre veckor från beslutsdatum kan licensjakten överklagas. Från och med 20 juni går alla överklagningar som rör jakt efter stora rovdjur till förvaltningsrätten i Luleå.
– Det är klokt att en och samma domstol hanterar sådana överklagningar. Tidigare har de olika förvaltningsrätterna fattat olika domslut vilket inte är så bra, säger Lars Wiklund.
Vad gäller vargjakten så ska beslut fattas senast 1 oktober. Någon stoppgräns för beslut rörande exempelvis lodjursjakt och björnjakt finns inte.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev