fredag 29 mars

Länsstyrelse flaggar för stor tillväxt av varg

I Värmlands län hade antalet länsegna vargrevir minskat något. Från 23,3 till 20,3 revir vid vinterns inventering. Men redan nu flaggar länsstyrelsen för att vargstammen åter har ökat i länet.

Enligt länsstyrelsen beror den tillfälliga (?) nedgången i Värmland på att fem vargrevir har försvunnit sedan förra vintern, varav tre genom licensjakt, och att tre revir vid norska gränsen inte längre berörde länet. Samtidigt har fem nya revir etablerats sedan förra vintern, varav tre i områden där licensjakt genomfördes 2015.

Omfattande valpning
Men redan nu har sannolikt antalet vargar ökat kraftigt i länet. Detta eftersom årets redan genomförda valpning väntas bli kraftig omfattande.
”Under våren och försommaren 2016 förväntas antalet valpkullar i Värmland dock bli högre, eftersom det avgörs av antalet revir med ett intakt föräldrapar under parningsperioden på senvintern. Denna vinter fanns 20,3 revir med ett revirmarkerande par eller familjegrupp, och i de allra flesta av dessa bör valpar nu ha fötts”, skriver länsstyrelsen i sin slutrapport.

Ödelagd älgjakt
Sedan tidigare har Svensk Jakt rapporterat att älgavskjutningen i Värmland fortsätter att minska. Antalet fällda älgar har de senaste tre åren mer än halverats. Under trycket från en allt tätare vargstam har älgstammen i Värmland nått nivåer där den snart inte är jaktbar.
– Fortsätter den här utvecklingen så är älgjakten i Värmland snart över. Vi är nere på de nivåer i antal fällda älgar som vi hade i början av 60-talet, säger Johan Stedt, älgansvarig jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev