fredag 29 mars

[cycloneslider id=”slide-24492″]

Gränsmanifestation om nådd gräns

Tisdagskvällens manifestation med budskapet ”Gränsen är nådd” samlade närmare 1.500 jägare och landsbygdsbor vid Fredsmonumentet i Morokulien i Värmland, på gränsen mellan Sverige och Norge.

Kravet i det gränsöverskridande samarbetet mellan Svenska Jägareförbundet och Norges Jeger og Fiskerforbund är en ny gemensam vargpolitik och att jakten måste komma igång i de gränsrevir som delas av Sverige och Norge.
I dag ses de svensk–norska vargreviren som en yngelzon som inget av länderna tar ansvar för. Vargarna i gränsreviren inventeras och ingår i båda ländernas underlag för beräkning av varg och beslut om jakt, men någon jakt leder det inte till.
– Här har det inte jagats varg på fyrtio år, sa Knut Arne Gjems, ordförande i NJFF Hedmark när han öppnade mötet.
Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland höll med.
– Det är en parodi på förvaltning, sa Ingemar Tönnberg.

Var helsvenska
Gränsreviren har tidigare räknats helt som svenska. Jakt på varg i Norge har inriktats mot helnorska vargar. I reviren i den så kallade ”ulvezonen” intill gränsen mot Sverige har det inte jagats varg. Gränstrakterna har lämnats som vargarnas territorium för att norska staten ska leva upp till internationella förpliktelser.
Svenska myndigheter har också valt bort gränsreviren i beslut om jakt. Gränsen mellan länderna har setts som ett hinder för att genomföra jakt på varg och det har gett vargarna ett helt fredat område.
För jägare och glesbygdsbor i gränstrakterna är det ett känt faktum och en ständig källa till irritation.
Gunnar Glöersen.– Det finns i dag ingen plan för förvaltning. Vi kan inte jaga i gränsreviren och Sverige och Norge skyller på att man inte är överens. Det är en situation som vi inte kan ha, sa Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen under mötet.

En upptakt
Mötet på gränsen mellan Sverige och Norge ska ses som en upptakt till fördjupade kontakter och en gemensam handlingsplan för vargförvaltningen i Skandinavien. Det är också första gången som de båda jägarorganisationerna gör gemensam sak i vargfrågan.
Mikael Dahlqvist (S), riksdagsman från Värmland, fanns på plats och han öppnade även för nya blocköverskridande beslut i Sveriges riksdag.
– Det har gått troll i den här frågan, och jag förstår inte varför. Jag är här för att visa mitt stöd och jag kommer att jobba för en bred överenskommelse över blocken, sa Mikael Dahlqvist.

Het debatt
Även på norsk sida pågår en het politisk debatt och närmast ska beslut om nivåerna i den norska vargstammen fastställas av norska stortinget. Det sker den 6 juni och förslag på att öka antalet vargar i Norge väcker många frågor och heta känslor. För jägarna i gränstrakterna är måttet rågat.
Under mötet i Morokulien var det många som krävde att vargen helt skulle bort ur den norska faunan.
Bo Sköld.Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska Jägareförbundet, pekade på några viktiga delar som måste lösas i Sverige. Juridiken är en punkt, där svenska domstolar gör helt olika bedömningar. Vargens påverkan på viltstammar, jakten och samhället i stort måste utredas.
– Sedan måste vi få en förvaltning som liknar den vi har av andra djur. Vi vill se treåriga beslut om jakt på varg så att jakten kan genomföras även om den prövas i domstol, sa Bo Sköld.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev