tisdag 19 mars

Föreläste om björnen – ett fascinerande vilt

Visste du att en björns kroppstemperatur kan pendla mellan 31 och 42 grader? Eller att en björn står bättre för en ensam hund jämfört med om två hundar jagar?
Det och mycket annat fick deltagarna veta när Los-Ovanåkers jaktvårdskrets arrangerade en föreläsning av Skandinaviska björnprojektet.

I över 30 år har björnprojektet jobbat på. Och enligt chefen Sven Brunberg är aktiviteten mer omfattande nu än någonsin tidigare. 
– I sommar har vi åtta fältarbeten som handlar om allt från björnars mående vid jakt till humanmedicinsk forskning, sa Sven Brunberg när han talade inför 50 personer i Celsiusskolans aula i Edsbyn på tisdagskvällen.
Forskningsprojektet förser årligen ett stort antal björnar med sändare. Märkningen sker från helikopter på vårkanten och sändarna som används är dels GPS-halsband samt implantatsändare.

Hur mår den jagade björnen?
I höst avslutas ett forskningsprojekt som går ut på att ta reda på hur björnar som jagas med hund egentligen mår i samband med jakten. Bland annat vill man ta reda på björnens kroppstemperatur och hjärtfrekvens och till sin hjälp har forskarna flera olika typer av sändare på både björn och hund. 
Några slutsatser har man inte kommit fram till ännu. Däremot visar försöken att det är lättare att få ståndskall på björn om man använder sig av en hund jämfört med om två hundar släpps.
– Det är ett väldigt tydligt mönster vi ser. Med en hund står björnen ofta. Släpps två hundar går björnen undan, sa David Ahlqvist som arbetar med projektet.

Kortfakta om björn

• Varma vintrar verkar leda till senare idegång. Däremot stannar de kvar lika lång tid i sina iden på våren, oavsett väder.
• GPS-sändare har visat att hanbjörnar i sex–sju års ålder vandrar längst under en sommar. En sändarförsedd hanbjörn gick 120 mil under en sommar.
• Temperaturen hos en björn kan variera mellan 31 grader (i idet) till 42 grader (märkning/hård jakt).
• Björnar har fördröjd fosterutveckling. Vanligtvis föds ungarna den 22 januari men sändarförsedda björnhonor har fått ungar mellan den 3 januari och den 20 februari så spannet är stort.
• Björn dödar en betydande del av nyfödda älgkalvar. Just nu pågår forskning kring hur stor andel kalv björnarna tar. Däremot dödar björnar bara ett fåtal vuxna älgar.
• Björnar har skyhöga kolesterolvärden men lider ändå inte av åderförkalkning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev