fredag 29 mars

Vargjakten förhindrade bara föryngring – nya revir bildade

Förra årets värmländska vargjakt stoppade bara föryngring i områdena. De vargrevir som sköts bort vid förra årets licensjakt är nu återbesatta av nya vargar. Det visar en preliminär statusrapport från länsstyrelsens varginventering den gångna vintern.

Länsstyrelsen i Värmland uppger i en preliminär statusrapport att vargstammens storlek i länet är i det närmaste oförändrad jämfört med föregående vinters resultat om man ser till antalet revir som berör länet. ”En viss minskning av antal revir som berör länet har skett vilket beror dels på att tre revir som tidigare delades med Norge inte har identifierats på vår sida av gränsen denna vinter (Slettås, Gräsmark och Flisdalen). Ett revir, Djurskog, har inte återfunnits alls i vinter”, skriver myndigheten.

Nya vargrevir
Länsstyrelsen kan nu även se effekterna av förra vinterns licensjakt på varg där 24 vargar fälldes. Och redan ett år efter jakten har nya vargar etablerat revir i samma områden.
• Kläggenreviret sköts ut vid jakten förra året. Där har Kertoreviret övertagit en del av området. Länsstyrelsen har även haft indikation på ett nytt par i form av en spårning i norra delen av Kertoreviret.
• Reviren Gårdsjö och Dömle sköts också bort under licensjakten och Forshagareviret upplöstes i sin dåvarande form även om enbart ungvargar fälldes där. Den här vintern har tre nya vargpar spårats i detta område. De nya reviren har fått namnen Gårdsjö, Forshaga och Olsäter.
• I reviret Medskogen sköts endast avkommor, men under denna vinter har inga valpar identifierats efter paret där. 

Förhindrade bara föryngring
Länsstyrelsen slår fast att fjolårets licensjakt bara uppfyllde målet att förhindra föryngring i de utpekade reviret, men områdena är på inget sätt tomma på varg. Totalt sett ser länsstyrelsen att licensjakten fick till effekt att andelen revirmarkerande par idag är mycket större än den brukar vara i förhållande till det totala antalet vargrevir i stammen. I dagsläget är det därför lika många vargrevir med familjegrupper som vargrevir med bara alfapar.

”Se över förvaltningsplanen”
”Det innebär också att vi behöver se över den regionala förvaltningsplanen för rovdjur. Dels för att målen där uttrycks i en enhet (föryngringar) som inte längre används, och dels för att utvecklingen i antal revir inte återspeglas i förvaltningsmålen. Det är ju antalet revir och deras geografiska utbredning som faktiskt påverkar såväl vargstammens utveckling från ett år till ett annat, som de människor som bor och verkar i länet”, påpekar länsstyrelsen i Värmlands län genom rovdjursansvarig Maria Falkevik.
Vid årets licensjakt skulle 20 vargar fällas i Värmland. Men jakten stoppades av Förvaltningsrätten i Karlstad. Rättens motiverade domen med en tolkning av EU:s art- och habitatdirektiv där den planerade jakten ansågs vara för omfattande.
Enligt förvaltningsrättens dom ska vargstammen i praktiken alltid vara i tillväxt.

Minst 25 revir

Minst 25 vargrevir berör Värmlands län just nu. Det visar preliminära inventeringsresultat från länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev