Risk för att mårdjakt kan överklagas

Frågan är nu om jakt efter mård kan komma att kunna överklagas till domstol. För tillfället råder både oro och osäkerhet vad regeringens förslag kan leda till. Foto: Jan Henricson

Stor oro råder i jägarleden efter regeringens förslag om hur överklagningar av rovdjursjakten ska gå till. Enligt Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld öppnar förslaget i sin nuvarande form för möjligheter till överklagande av jakt på andra viltarter.

Beslut om jakt efter en art som skyddas av art- och habitatdirektivet och fågeldirektivet ska kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Naturvårdsverket ska inte längre vara en instans i överprövningskedjan. Det föreslår regeringen som menar att Högsta förvaltningsdomstolens beslut förra året att vargjakten ska kunna överklagas till domstol även ska gälla för djur och fåglar som ingår i art- och habitatdirektivet samt fågeldirektivet.
Miljöorganisationers rätt att överklaga väger tungt, menade Högsta förvaltningsdomstolen.

Tjäder och orre
De arter som skyddas av art- och habitatdirektivet anges i bilaga fyra och fem i direktivet. I bilaga fyra finns arter som kräver strikt skydd. Förutom björn, varg och lo finns till exempel fjällräv, utter och olika typer av fladdermöss angivna i denna bilaga.
Arter som omfattas av bilaga fem är bland annat skogsmård, iller, gråsäl, bottnisk vikare och knubbsäl.
Regeringen skriver i sitt förslag att möjligheten till domstolsprövning även ska omfatta beslut om jakt efter en art som skyddas av fågeldirektivet. Det kan handla om tjäder, orre och järpe för att ta tre exempel.
Naturvårdsverket har redovisat statistik över överprövade ärenden för andra djur än de fem stora rovdjuren.
Enligt Naturvårdsverkets uppgifter har antalet överprövningsärenden under den senaste femårsperioden uppgått till 53 stycken. Besluten har gällt bland annat jakt efter bäver, grågås, ringduva, kråka, skata och kanadagås.

Fler överklaganden?
Frågan nu många ställer sig är vad regeringens förslag som kom i fredags kan leda till.
– Tyvärr öppnar förslaget i detta utförande nya möjligheter till överklagande för andra viltarter. Den svenska viltförvaltningen riskerar alltmer att avgöras av gamla och statiska EU-direktiv och domstolar, än av den adaptiva och regionala förvaltningen som experter och forskare eftersträvar, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.
Han fortsätter:
– Det är bra att promemorian går på remiss. För vid en snabb genomläsning innehåller den flera anmärkningsvärda förslag. Det kräver att vi analyserar förslaget mycket noga och påtalar detta. För förslaget kan ge långtgående konsekvenser, säger Bo Sköld.
Just nu pågår ett intensivt arbete inom Jägareförbundet med att försöka ta reda på vilka följder förslaget kan få.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev