fredag 29 mars

Förbundet: ”Vargplanen helt galen”

Torbjörn Lövbom på Svenska Jägareförbundet riktar stark kritik mot Naturvårdsverkets förslag till genetisk förstärkning av vargstammen.

Naturvårdsverkets plan för genetisk förstärkning av vargstammen sågas av Jägareförbundet.
– Det är helt galet. Besluten av sådana här åtgärder ska fattas regionalt. Människor som berörs måste vara delaktiga, säger Torbjörn Lövbom.

Naturvårdsverkets plan för genetisk förstärkning av vargstammen väcker reaktioner på Svenska Jägareförbundet. Planen som bland annat öppnar för flytt och inhägning av renhjordar och utsättning av vargar utan medgivande får skarp kritik av Torbjörn Lövbom som är ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.
– Det är helt galet. Besluten av sådana här åtgärder ska fattas regionalt. Människor som berörs måste vara delaktiga. Det krävs också att åtgärderna är oerhört välmotiverade och kraftfullt kompenserar de människor som drabbas. Naturvårdsverkets resonemang att först förstärka genetiskt och sedan införa jakt håller inte, säger han.

Jaga först, förstärk sedan
Torbjörn Lövbom tycker att en kompensationsåtgärd exempelvis skulle kunna handla om att genom jakt avlägsna ett flertal revir i ett mycket vargtätt område om man önskar sätta ut en genetiskt viktig varg i ett annat.
Lövbom ställer sig också frågande till Naturvårdsverkets katastrofklassning av den svenska vargstammen och behovet av en genetisk förstärkning i dagsläget.
– Vi har inte fått några sådana indikationer från viltforskningen. Det finns dessutom idag ett antal invandrade vargar i Sverige som kan stå för genetisk variation.
I en genetisk förstärkning måste vi få igång en fungerande förvaltning som naturligtvis även inkluderar jakt, avslutar han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev