torsdag 28 mars

FLASH: Så vill regeringen få ordning på vargjakten

Nu är det klart hur regeringen vill få vargjaktsbesluten att löpa smidigare. Arkivfoto: Olle Olsson

Nu är det klart hur landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill få ordning och reda i vargjakten.
Regeringen föreslår att beslut om jakt efter bland annat varg, björn och lodjur ska överklagas till enbart förvaltningsrätten i Luleå.
Dessutom ska beslut om vargjakt fattas senast den 15 september.

Svensk Jakt kan nu avslöja hur regeringen vill komma till rätta med strulet runt rovdjursjakten och alla de överklagningar som medfört att varg- och lodjursjakten stoppats på många håll.
I en promemoria föreslår regeringen att beslut om jakt efter björn, varg, järv, lo och kungsörn ska kunna överklagas till en och samma förvaltningsrätt, nämligen Förvaltningsrätten i Luleå. Besluten kommer i andra instans att överprövas av Kammarrätten i Sundsvall.
Vidare föreslås, mot bakgrund av Högsta förvaltningsdomstolens avgörande, att jaktförordningen ändras så att även beslut om jakt efter andra arter som skyddas av art- och habitatdirektivet eller fågeldirektivet ska kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol.
Någon särskild forumregel för överklagande av dessa beslut föreslås inte. 

Deadline i beslut
I promemorian föreslås vidare att det i jaktförordningen förs in en bestämmelse som anger senaste tidpunkt för beslut om licensjakt efter varg. 
Regeringen vill att beslut om licensjakt efter varg får fattas senast den 15 september. De år som Naturvårdverket ska fastställa miniminivåer för förekomst av varg får beslut om licensjakt fattas senast den 1 oktober, föreslår regeringen.
I promemorian ”Överprövning av beslut om skyddsjakt och licensjakt för vissa rovdjur” gör utredaren bedömningen att med god planering bör länsstyrelserna kunna fatta beslut om licensjakt efter varg redan under sommaren.
Skälet för denna slutsats uppges vara att beslut om licensjakt efter varg grundas på inventeringsresultat som ska vara fastställda senast den 1 juni. Utredaren bedömer därför att det i normalfallet bör kunna finnas ett lagakraftvunnet beslut i god tid före jakttidens start i januari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev