Rekordgammal varg har fött tio valpkullar

Alfatiken i Jangenreviret kan vara Skandinaviens äldsta kända varg. Hon fotograferades under veckan tillsammans med två andra vargar vid ett älgkadaver i Jangenreviret. Tiken kan vara 14 år, eller mer.

– Det är en Grand Old Lady och helt klart den tik som fött mest valpar in i vargstammen, säger Olof Liberg, tidigare koordinator vid vargforskningsprojektet Skandulv.
Alfatiken i Jangenreviret sövdes och fick sitt sändarhalsband redan i januari 2006. Då bedömdes hon vara 3,5 år gammal och hade redan året innan fött valpar i reviret. Det mesta tyder nu på att den gamla tiken fortfarande lever. 
Under måndagen fick länsstyrelsen i Värmland bilder på tre vargar i Jangenreviret, och en av vargarna har ett gammalt sändarhalsband runt halsen.

Borta sedan 2014
Senast tiken lämnade några spår efter sig var i december 2014. Då återfanns hennes DNA i en spillning hittad i Jangenreviret, och det bekräftades senare att hon också fött valpar sommaren 2014.
Sedan dess har Jangentiken varit borta.
Jägare i området har hävdat att hon fortfarande lever och den senaste observationen var under älgjakten i oktober 2015. Då passerade två vargar en passlinje i de centrala delarna av Jangenreviret, och skytten som postade hade god tid på sig för att se det halsband som Jangentiken fortfarande bär. Bilderna som länsstyrelsen nu tagit kommer från samma område, bara något hundratal meter från den plats där vargarna sågs i oktober.

Fortfarande i gott hull
Tikens sändare har för länge sedan slutat fungera, men halsbandet sitter kvar och det verkar inte ha hämmat henne allt för mycket. Bilderna visar en dominant varg i gott hull. 
Under åren som alfatik i Jangenreviret har hon avverkat fyra olika hanar och fött tio valpkullar. Skandulv har via dna registrerat 40 valpar efter Jangentiken.
– Hon har förstås fött mer valpar än så, säkert 50 – 60 stycken. Alla överlever inte fram till vintern då vi inventerar och samlar data, säger Olof Liberg.
Våren 2007 var Olof Liberg själv med i ett forskarteam som besökte varglyan i Jangen och tittade närmare på nyfödda valpar.
– De var speciella. De hade vit svanstipp, minns Olof Liberg.

En överlevare
Under åren har forskarna försökt märka om Jangentiken, men hon har konsekvent vägrat att samarbeta.
Vid ett försök flydde hon in i tät unggranskog, där hon låg och tryckte trots att en helikopter hovrade över henne.
Flera gånger har hon också dödförklarats då hon inte lämnat några spår efter sig.
Men Jangentiken har visat sig vara en överlevare.
För två veckor sedan hittade länsstyrelsens spårare en älg som vargarna slagit i området. Spåren efter tre vargar var tydliga och färska på platsen. Spillning samlades in för DNA-analys och länsstyrelsen riggade även upp en åtelkamera. Efter en vecka kontrollerades kameran.
Men där fanns då bara mängder med bilder av en järv, vilket var nog så intressant. Det var den sydligaste fotodokumentationen av järv i Sverige. En kungsörn har även besökt älgkroppen.
 I måndags skulle kameran plockas ner.
– Jag bakspårade tre vargar på väg upp till kameran. Det visade sig att de varit där några timmar innan, säger Margareta Åkerman, viltspårare vid länsstyrelsen i Värmland.

Tre vargar
Kameran hade fångat de tre vargarna på en mängd bilder. Två av vargskitarna som samlats in har bekräftat att det är alfahannen i Jangen och en tikvalp efter hanen och den gamla Jangentiken. Trots att det finns flera vargar med halsband talar allt för att den tredje vargen är den 14 år gamla tiken. Oddsen för att en ny tik med halsband skulle tagit Jangentikens plats är inte stor.
– Vi har inte fått alla skitar analyserade än, men vi ska se till att det blir gjort och behövs det så kan vi samla in mer, säger Margareta Åkerman.
Intresset för tiken är stort bland forskare och länsstyrelsen personal.
– Vi har haft andra vargar som blivit väldigt gamla, men det är den äldsta vi har data på. Vi hade en tik i Bograngen som kan ha varit 12 år när hon dog, men den här är äldre, säger Olof Liberg.
Av bilderna att döma behåller hon sin position som alfatik.
– Det kan hon säkert fortsätta med även om hon inte får några valpar. När hon förlorar den rollen kommer hon att dö, säger Olof Liberg.
Att hon fortfarande ser ut att vara i bra trim kan enligt Liberg förklaras av vinterpälsen.
– Man ser ju inga rynkor under den pälsen.

Fakta Jangentiken

• Föddes 2002 i Nyskogareviret i norra Värmland
• Bildade revir i Jangen några år senare
• Födde första valpkullen 2005
• Har sedan dess fött tio kullar med 40 dokumenterade valpar
• Uppskattas ha fött 50 – 60 valpar och är den tik som har fött mest valpar in i vargstammen
• Är också den äldsta vargen under alla år som Skandulv forskat kring vargarna i Skandinavien
• Har under sin tid som alfatik i Jangen avverkat fyra olika hanar och fått valpar med alla fyra
• Går nu tillsammans med en hane född i Kynnareviret. Hanen är en så kallad F1, en varg där minst en av föräldrarna är en invandrad varg
• Jangentiken fick sitt sändarhalsband den 31 januari 2006. Hon bedömdes då vara 3,5 år gammal
• Flera försök har gjorts för att märka om tiken. Hon har konsekvent vägrat att samarbeta med forskarna
• Våren 2014 födde hon sin sista valpkull. Hon var då tolv år gammal
• 14 år gammal är hon fortfarande i gott hull och behåller sin position som alfatik

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev