Påkörda vargen korrekt avlivad

Mattias Heed handlade helt enligt regelboken när han avlivade den stora hanvargen. Men han blev hotad, förföljd och fick sin bil demolerad. Foto: Boo Westlund

På nyårsafton kallades eftersöksjägaren Mattias Heed ut för att avliva en påkörd varg utanför Kil i Värmland. Mattias utsattes efter händelsen för förföljelse och skadegörelse av sin bil. Nu visar obduktionen av vargen att avlivningen gjordes helt korrekt.

Alla analyser av blodprov och parasiter är inte klara än efter obduktionen av vargen, men rovdjurssamordnare Tomas Meijer på SVA lämnar följande uttalande:
– Vargen var påkörd och ena bakbenet var avbrutet med flera frakturer och lösa benbitar med kraftiga blödningar. Musklerna visade tendens till att börja dra ihop sig runt skadan vilket visar på att skadan varit en viss tid. Djuret var avlivat med fyra träffar där eftersöksjägaren stått på sidan eller snett framifrån, två träff i lungor, och sedan fångskott. Avlivningen har skett på ett korrekt sätt med träffar i vitala delar.

 

Hot och rykten
Eftersöksjägaren Mattias Heed anklagades och hotades på sociala medier efter avlivningen. Någon slog dessutom in vindrutan på hans bil.
Det spreds rykten om att vargen inte alls var skadad när den avlivades och att Mattias skulle ha tjuvjagat vargen och därefter brutit benet på den.
– Hade jag vetat det här så hade jag inte åkt ut. Jag tackade nej först, när det gäller varg är det i första hand länsstyrelsens personal som ska ut på platsen men vakthavande befäl vid polisen ansåg att vargen var så skadad att det inte var något att tveka på, sa Mattias Heed i en intervju med Svensk Jakt strax efter händelsen.
Nu står det alltså klart att vargen var svårt skadad och att Mattias handlade helt enligt regelboken när han avlivade den stora hanvargen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev