fredag 29 mars

Ny plan för ökande lodjursstam

Preliminära inventeringsresultat visar på rekordstor lodjursstam i Östergötland. Men efter de nya förvaltningsmålen är det ännu långt kvar till jakt .

Samtidigt som årets inventering i Östergötland redan har fem säkrade föryngringar av lodjur har man en bit kvar till licensjakt.
– Vi kommer över miniminivån på tre och en halv föryngringar per år, men den nya förvaltningsmålen ligger på sju föryngringar, säger Mia Kjällander på länsstyrelsen i Östergötland.
Sedan ska hela södra rovdjursförvaltningsområdet komma över miniminivån på 23 föryngringar innan Naturvårdsverket kan ge länsstyrelserna möjlighet att besluta om jakt.

Nya förvaltningsplaner
I dagarna antogs nya förvaltningsplaner för de stora rovdjuren i Östergötland. Den tidigare planen från 2011 hade en miniminivå för lodjur på fem föryngringar – en nivå som nu, i samverkan med de andra länen i syd, sänktes till tre och en halv. Sammanlagt har man beslutat om att hela södra samverkansområdet ska ha minst 23 föryngringar.
För att sedan ge utrymme för lodjursstammen att varierar mellan åren har Östergötland, på uppdrag av Naturvårdsverket, dessutom antagit ett förvaltningsmål. Detta mål på sju föryngringar per år ska uppfyllas innan jakt kan tillåtas.

Årets inventering visar rekordstam
Inventeringen 2015–2016 visar på rekordsiffror. Fem föryngringar är redan säkrade och ännu finns det tid kvar.
– Det har varit bra snöförhållande denna vinter, men det var det förra året med när vi säkrade en och en halv föryngring så det är högst troligt att stammen verkligen har vuxit, säger Mia Kjällander på länsstyrelsen i Östergötland.
De senaste åren har man också använt sig av kameror för inventeringen.
Inventeringsåret 2013–2014 säkrade man tre och en halv föryngringar i Östergötland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev