Lodjuren ökar i norr – licensjakt planeras

Lodjuren ökar i norra förvaltningsområdet och länsstyrelserna i norr väntas snart ta beslut om licensjakt. Foto: Olle Olsson

Inom ett par veckor kommer beslut om licensjakt på lodjur i norra Sverige.
Inventeringarna pekar på en uppgång av lodjursstammen.
Tilldelningen ser dock ut att bli relativt liten.

Lodjursstammen verkar ha ökat det senaste året efter att ha varit på nedgång tidigare.
Därför är det också sannolikt att det kan bli tal om licensjakt på lodjur i det norra rovdjursförvaltningsområdet som innefattar de fyra nordligaste länen.
Inventeringarna pågår för fullt och i mitten av februari väntas länsstyrelserna ta beslut om det blir licensjakt på lodjur. Blir det jakt startar den i så fall den 1 mars.
– Vi tar sannolikt beslut i mitten av februari. Vi avvaktar inventeringsresultat så länge vi kan, så just nu vet jag inte något antal, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent i Västernorrland.

 

Jaktområden

Länsstyrelserna funderar också på att indela länen i jaktområden, i alla fall verkar det vara aktuellt i Västernorrland, Norrbotten och Västerbottens län.
Länsstyrelserna använder sig av rullande inventering, snooking (naturbevakarna söker själva efter familjegrupper) samt koll av inkomna tips.
I Jämtland uppger Mikael Wallén, vid länsstyrelsens naturvårdsenhet, att det kan bli tal om jakt på cirka tio lodjur, men att de nu avvaktar inventeringsresultat innan beslut fattas.
Fram till den 17 januari hade länsstyrelsen i Jämtland dokumenterat 14 föryngringar.

 

På väg tillbaka

Västerbotten har under ett par års tid haft en liten lodjursstam och därför uteblev licensjakten under 2015.
– Vi behöver avvakta den pågående inventeringen för att få en känsla av hur stammen ser ut idag. Hittills har vi dokumenterat 16 föryngringar och det är en positiv utveckling, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Västerbotten.
Hon fortsätter:
– Preliminärt kommer vi därför fatta beslut om licensjakt någon gång under mitten av februari och den kommer omfatta ett mindre antal lodjur. Exakt hur många det rör sig om kan vi inte säga ännu, vi behöver som sagt avvakta inventeringen ytterligare en tid. Om det blir en indelning av jaktområden kan vi inte svara på nu men fördelningen av lodjur i länet är ganska ojämn så någon indelning behövs sannolikt.

 

Baseras på rapporter

I Västerbotten baseras inventeringen mycket på inkommande rapporter från framför allt samebyarna men också en del från allmänheten samt att man använder snokingmetoden.
Jägarna i Västerbotten kommer också hjälpa till med inventeringen. Målet är att inventera enligt basrutemodellen i nordöstra och sydöstra älgförvaltningsområdena samt Malå, Lycksele och Åsele jaktvårdskretsar.
Länsstyrelsen i Norrbotten talar om en beskattning av lodjursstammen i relativt låg omfattning.
Det preliminära resultatet från inventeringen i Norrbotten ser bra ut, uppger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare.
– Hittills ser det i alla fall rätt så bra ut, med hänsyn till förvaltningsmålet på 32 årliga familjegrupper inom Norrbottens län. Inventeringsarbetet utförs av länsstyrelsens naturbevakare i samarbete med samebyar och syftar främst till att hitta och särskilja familjegrupper. Rapporter som inkommer från samebyar och allmänhet följs upp och därutöver söks områden av genom snoking med hjälp av skoter eller helikopter, säger Alexander Winiger.

 

Omräkningsfaktor

Den senaste inventeringen, sett över hela landet, från vintern 2013/2014 pekade på en nedgång av lodjursstammen, framför allt i norra och mellersta förvaltningsområdet. Men nu verkar det alltså som att lodjursstammen är på uppgång igen.
Populationsberäkningar utifrån inventeringsresultaten visar att det fanns cirka 840 lodjur i Sverige vintern 2013/2014.
Vid inventeringen av lo används omräkningsfaktorer. För lodjur är omräkningsfaktorn mellan föryngringar och antal individer 6,14 i norra förvaltningsområdet.
Mininivåerna som fastställts av Naturvårdsverket och som gäller fem år i taget ser ut så här (siffrorna anger årliga föryngringar):
Norrbotten: 17 Västerbotten: 13,5 Jämtland: 20 och Västernorrland:16.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev