torsdag 28 mars

Vargdemonstration på tre platser

På lördag kommer det att demonstreras mot den ej fungerande vargpolitiken på tre platser: Karlstad, Torsby och Örebro. Foto: Linn Malmén

Frustrationen över den stoppade vargjakten är stor. I Värmland och Örebro län planeras det för manifestationer på torgen i Karlstad, Torsby och Örebro.
– Det finns en stor besvikelse och ilska i hela befolkningen, inte bara hos oss jägare. När vi inte kan vara i skogen på lördag ska vi istället samlas på våra torg och protestera, säger Eva Forsgren, kretsordförande i Jägareförbundet Torsby.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att jakt på varg och andra stora rovdjur ska kunna överklagas till domstol öppnade för en ny våg av överklaganden och rättsprocesser. Utvecklingen har inte gynnat de som jobbat för jakt på varg, och många värmlänningar har reagerat kraftigt.
– Det är fruktansvärt. Vi känner att ingen lyssnar på oss, och för egen del har jag tappat all tilltro till myndigheter och domstolar, säger Eva Forsgren.
Länsföreningen är bekymrad över utvecklingen. Tillsammans med kretsarna i länet uppmanar man nu alla medlemmar och sympatisörer att aktivt markera sitt missnöje och gå till torgen i Karlstad och Torsby. Istället för att jaga varg som planerat gäller det enligt Eva Forsgren att sätta ner foten.
– Det får bli vårt sätt att visa att vi inte accepterar situationen, där domstolar ska avgöra om vi kan jaga varg eller inte. Om jakten stoppas så fortsätter vargstammen att växa okontrollerat och så vill vi inte ha det, säger Eva Forsgren.

Karlstad, Torsby och Örebro
Hon hoppas på stor uppslutning och att manifestationerna ska skicka ett tydligt budskap till i första hand förvaltningsdomstolen i Karlstad.
– Vi kan inte ha det så här. Det är helt orimligt och faktiskt helt fruktansvärt, vi som lever med en allt större vargstam ser vad de gör. Det finns snart inte en älg kvar i markerna, säger Eva Forsgren.
Mötet i Torsby är planerat till klockan 11.00 på lördag, och klockan 15.00 är torget i Karlstad bokat under temat ”Vargen vs. Demokratin”. Initiativtagare till mötet i Karlstad är Sofie Rockmyr med stöd av Jägareförbundet Värmland, LRF och Fåravelsförbundet.
Även i Örebro län planeras en demonstration på lördag. Den äger rum på Stortorget i residensstaden Örebro, med start klockan 11.00.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev