torsdag 25 april

Trolig lojakt längst i norr

Om det blir licensjakt på lodjur i Norrbotten i vinter, kan länet komma att delas upp i begränsade områden. Foto: Olle Olsson

Det blir troligen licensjakt på lodjur i Norrbotten i mars 2016. Beslut tas någon gång i februari, uppger länsstyrelsen. Om det blir licensjakt även i Västerbotten är ännu osäkert.

Naturvårdsverket kan numera överlämna rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelsen.
Inför vintern 2016 har Naturvårdsverket delegerat beslutanderätten till det norra rovdjursförvaltningsområdet. Den senaste inventeringen från vintern 2014/2015 visar att området har en population som överstiger den beslutade miniminivån.
För de södra och mellersta rovdjursförvaltningsområdena har ingen överlämning av beslutsrätten skett. Det beror på att lodjursstammen i dessa områden inte överstiger den beslutade miniminivån, uppger Naturvårdsverket.

Beslut i februari
– Mest troligt så kommer det att bli licensjakt på lodjur 2016 i Norrbottens län, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
– Beslut kommer att tas någon gång i februari, då vet vi med säkerhet.
Alexander Winiger berättar att beslutet framför allt kommer att grundas på de tre senasteårens inventeringsresultat.
– Inventeringsperioden slutar den sista februari och därefter ska resultatet kvalitetsgranskas av Viltskadecenter, men preliminära resultat kan ändå ange lodjursstammens utveckling och därför bli en del av beslutsunderlaget, säger Alexander Winiger. 

Länet delas upp
Han uppger också att om det blir licensjakt på lodjur så kan länet komma att delas upp i begränsade områden.
Länsstyrelsen i Norrbotten bedömer att lodjursstammen ligger inom förvaltningsintervallet mellan 28 och 43 familjegrupper och nära men under förvaltningsmålet på 35 årliga familjegrupper.
– Lodjursstammen i Norrbottens län har alltså minskat jämfört med för fyra till fem år sedan. Hur lodjurspopulationen har utvecklats under 2015 är näst intill omöjligt att bedöma i dagsläget och vi inväntar inventeringsresultat från 2015/16 för att kunna dra några slutsatser i det avseendet. Man bör dock komma ihåg att det finns en relativ stor mellanårsvariation i antalet familjegrupper även utan jaktuttag, säger Alexander Winiger.

Osäkert i grannlänet
I Västerbotten vill länsstyrelsen ännu inte säga om det kan bli licensjakt efter lodjur kommande vinter.
Under inventeringarna vintern 2015 konstaterades 15 föryngringar av lodjur i Västerbotten, det vill säga honor med en eller flera ungar. Tre föryngringar rörde sig även i andra län och totalsumman blir därför 13,5 föryngringar av lodjur för Västerbottens del, precis som förra året.
– Lodjurspopulationen har minskat kraftigt i länet. Orsakerna kan vara ett högt jakttryck och minskad bytestillgång, men också att det varit svåra spårförhållanden, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen.

Föryngringar
Tidigare har lodjursinventeringen genomförts mellan 10 januari och 28 (29) februari men under årets inventering följdes rapporter om föryngringar upp redan från 1 oktober. Totalt sett dokumenterades åtta föryngringar före 10 januari 2015. I år har länsstyrelsen sedan 1 oktober konstaterat fem föryngringar.
Förra året bedrevs ingen licensjakt efter lodjur i Västerbotten. Vintern 2014 var tilldelningen fyra lodjur i Västerbottens inland och två vid kusten.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev