fredag 29 mars

Märkning av varg ska säkra jakt

Den finsk-ryska varghannen som upptäcktes i Jämtland bör förses med sändare, anser Svenska Jägareförbundet. Foto: Anders Holmberg/Harjakt.com

Jägareförbundet kräver att Naturvårdsverket gör allt som är möjligt för att märka den invandrade varg som nu tros finnas i norra Dalarna. Om myndigheterna inte vet var vargen finns kan det tas som intäkt för att stoppa både licensjakt och möjliga skyddsjakter inom vissa områden, befarar förbundet.

Vargen bedöms av myndigheter och forskare vara mycket viktig eftersom den kan bidra till att förbättra den genetiska statusen bland skandinaviska vargar.
– Förbundet förstår att den är viktig, men för att skapa bredare förståelse i vargbygderna måste myndigheterna lägga ner alla tänkbara resurser för att märka den med en GPS-sändare, säger Torbjörn Lövbom som är ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Risk för begränsad jakt
Lövbom tror att det finns en risk att vargen annars kommer att ställa till det för den kommande licensjakten i några mellansvenska revir, när myndigheten kan komma att stoppa jakten, med hänvisning till invandrarens betydelse.
– Om myndigheterna inte vet var vargen finns kan man av säkerhetsskäl välja att stoppa jakten i något revir, eller avslå skyddsjakter. Det är inte rimligt, säger Torbjörn Lövbom, som bedömer sannolikheten att vargen skulle gå in i ett redan befintligt revir som liten.
– Vargar agerar normalt inte så. De försvarar sitt revir mot andra vargar, ibland med dödlig utgång. Att en ensam varg ska gå in i ett jaktområde är inte särskilt troligt, men för att slippa en diskussion om var vargen kan tänkas hålla hus måste den märkas, säger han på förbundets hemsida.

Mer utrymme
En slutsats Lövbom drar är att förekomsten av den invandrade vargen bör resultera i att jakten ökar, inte minskas.
– Svenska Jägareförbundet har länge velat ha en mer omfattande vargjakt. Ett av många skäl till det är att skapa utrymme för en varg som denna. Myndigheterna borde se till att tömma ytterligare några revir för att underlägga för den invandrade vargen att skapa ett eget revir, säger Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev