Jägareförbundet tar strid för vargjakten

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet, berättar att förbundet tänker ta strid för att licensjakten på varg blir av som planerat den 2 januari. Foto: Olle Olsson

Flera föreningar och miljöorganisationer har nu överklagat beslutet om licensjakt på varg.
De begär att förvaltningsrätten stoppar jakten i avvaktan på rättslig prövning.
Samtidigt tar Jägareförbundet strid för att den planerade jakten ska bli av.

Beslutar förvaltningsrätten om så kallade inhibition, alltså att jakten stoppas i avvaktan på rättslig prövning, så kommer detta överklagas av Svenska Jägareförbundet till kammarrätten, förmodligen blir det berörda länsföreningar som kommer skicka in överklagan.
Det uppger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet.

Vargstammen ökar
– Vi kommer givetvis överklaga till kammarrätten om förvaltningsrätten beslutar om inhibition. Jag anser att förvaltningsrätten måste sätta sig in i sakfrågan innan man tar ett beslut om inhibition. I det här fallet blir jägarna skadelidande av ett sådant beslut. En inhibition kan man besluta om i de fall det finns risk för en irreparabel skada. En sådan risk finns inte vid jakt av 46 vargar. Det är bevisat att jakten i sig inte innebär skada. Vi har haft jakt på varg sedan 2010 och stammen har hela tiden ökat, så därför kan man inte påstå att jakten medför en minskad vargstam, säger Gunnar Glöersen.
Han fortsätter:
– Tyvärr använder miljöorganisationerna begäran om inhibition för att stoppa jakten och man talar om en demokratisk rättighet att överklaga. Men det är en lika demokratisk rättighet att få beslut verkställda. En överväldigande majoritet i riksdagen, 87 procent, anser att vi ska ha licensjakt på varg.

Turbulens i vargstammen
Gunnar Glöersen menar att naturvårdsorganisationerna använder rättssystemet för att omöjliggöra förvaltning eftersom jakttiden hinner gå ut innan frågan prövats i sak.
Så här skriver föreningen Nordulv i sin överklagan:
”Nordulv ser inte nödvändigheten av att precisera klagan specifikt till varje planerat revir då licensjakt påverkar alla revir och skapar en onödig turbulens i vargpopulationen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev