Flera överklaganden av vargjakt

Arkivbild: Kjell-Erik Moseid

Det har kommit in ett antal överklaganden till Naturvårdsverket som gäller länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i vinter. Verket hoppas ta ställning till dessa innan jul.

Ett flertal överklagande har kommit in till Naturvårdsverket angånde vinterns vargjakt.
Överklaganden fokuserar på antalet vargar som får fällas och det finns även ett överklagande med krav på att att länsstyrelsens beslut ska upphävas och inhiberas.
Ett yrkande om inhibition rör genomförandet av ett beslut och ska hanteras snabbt.
I regel brukar Naturvårdsverket ta ställning till yrkanden om inhibition inom en arbetsdag. När det gäller överprövningen av licensjakt på varg 2016 är förhållandena speciella. Under hösten har det kommit förslag om att Naturvårdsverket inte längre ska vara överprövande instans för sådana ärenden utan att det i stället ska vara en förvaltningsdomstol. Det är i nuläget inte klart när en eventuell ändring kommer att genomföras.

Garderar för förändringar i processen
Överklagandetiden för ärendena om licensjakt på varg 2016 löper ut i mitten av december 2015. Om Naturvårdsverket fortfarande är överprövande instans då så är avsikten att pröva ärendena i sak snarast efter överklagandetidens utgång, alltså före jul. Eftersom Naturvårdsverket då kommer att hinna med en överprövning i sak innan besluten kan verkställas anser Naturvårdsverket att det i detta fall finns särskilda skäl att inte ta ställning till inhibitionsfrågan. På så sätt undviks risken att två olika instanser fattar beslut i samma ärende. Naturvårdsverket kommer därför inte att ta ställning till krav på inhibition i nuläget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev