Vargjakten stoppas i fyra län

Förvaltningsrätten i Karlstad har beslutat att stoppa vargjakten i Värmland och Örebro i avvaktan på att överklagan ska prövas. Foto: Olle Olsson

UPPDATERAD Vargjakten i Värmland, Örebro, Dalarna och Gävleborg  stoppas av förvaltningsrätten i Karlstad respektive Falun.

Förvaltningsrätten i Karlstad har nu på morgonen beslutat om inhibition gällande licensjakt på varg i Värmlands och Örebros län under 2016.
Beslutet innebär att licensjakten på totalt 26 vargar i Värmlands och Örebros län under 2016 tillsvidare är stoppad i avvaktan på att målen avgörs slutligt om inte beslutet dessförinnan ändras av överinstans.
Förvaltningsrätten i Falun (Dalarnas och Gävleborgs län) beslutade också att stoppa licensjakten på varg i avvaktan på rättslig prövning.
Uppsala (Västmanland) kommer med sitt beslut senare under dagen.

Lägre krav
Så här skriver förvaltningsrätten i Karlstad i sitt beslut:
”För att ett beslut om inhibition ska meddelas har i praxis i allmänhet ställts upp ett krav på en tämligen hög grad av sannolikhet för att avgörandet kommer att ändras i sak. Kravet har dock satts lägre, om målet har varit av sådan karaktär att det kan antas medföra betydande olägenheter om beslutet ska gälla omedelbart och det inte finns något motstående intresse som starkt talar för att beslutet ska gälla omedelbart. Inhibition har då ansetts kunna meddelas redan när utgången i målet framstår som oviss.”

Skäl för inhibition
Vidare fortsätter lagman Anders Österlin:
Mot bakgrund av vad som hittills har framkommit i målet, samt med beaktande av att en verkställighet av länsstyrelsernas beslut inte kan bringas att återgå vid ett bifall till överklagandet, finner förvaltningsrätten att det finns skäl att besluta om inhibition. De överklagade besluten får därmed inte verkställas till dess att annat beslutas.”
Förvaltningsrätten i Falun skriver i sitt beslut:
”Förvaltningsrätten anser mot bakgrund av utredningen i målet att utgången i sakfrågan framstår som oviss och att det föreligger en risk för skada om beslutet verkställs, särskilt med beaktande av att en verkställighet av licensjakten kan ge en oåterkallelig effekt. ”

Fakta

Länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg överklagades först till Naturvårdsverket av flera miljöorganisationer. Naturvårdsverket gav dock klartecken till jakt på totalt 46 vargar i Värmland, Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna.
Det beslutet gick inte att överklaga enligt jaktförordningen, men strax före jul kom Högsta förvaltningsdomstolen fram till att besluten ska kunna överklagas, annars följer man inte EU-rätten.
Det var då som miljöorganisationerna lämnade in överklagan till förvaltningsrätterna. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev