fredag 29 mars

Hundattackerande varg skjuten i Värmland

Foto: Kjell-Erik Moseid

En varg sköts på söndagsförmiddagen i Likenäs i norra Värmland. Vargen attackerade en tysk jaktterrier och sköts av hundägaren i samband med angreppet. Länsstyrelsens besiktningsman misstänker inget brott.

– Hundägaren har gjort helt enligt instruktionen, jag bedömer det som en klar paragraf 28, säger Margareta Åkerman, länsstyrelsens handläggare, som besiktigat vargen och den skadade hunden.
Anfallet skedde på östra sidan Klarälven bara några hundratals meter från bebyggelsen i Likenäs. Hundägaren och en kamrat var ute på söndagsmorgonen för att jaga rådjur, och plötsligt ser kamraten en varg som är på väg att attackera hunden. Han skjuter ett varningsskott men vargen reagerar inte.
– Efter skottet hör jag hur hunden skriker till. Jag springer mot min hund och då ser jag hur vargen jagar hunden. Den är väl 2–3 meter efter när jag skjuter, och hade jag bara varit fem sekunder senare så hade min hund varit död. Det är jag helt säker på, säger hundägaren.

Skrik av dödsångest
Han vill inte ha sitt namn publicerat, men berättar om angreppet. När kamraten skjuter varningsskottet dröjer det inte många sekunder innan den 2,5 år gamla tyska jaktterriern skriker till i dödsångest. Hunden bar en signalväst som nära nog slits av kroppen under anfallet. Efter den första attacken tar sig hunden på något sätt ur vargens bett. När hundägaren skriker till springer terriern mot honom med vargen tätt efter. I det ögonblicket är vargen på väg att än en gång attackera hunden.
Hundägaren skjuter ett direkt dödande skott mot vargen som faller på platsen.
Hunden är efter attacken svårt chockad.
– Jag fick skära loss västen och nu är vi hos veterinären. Han har fått ett bett över ryggen och ett i magen, och jag tror att vargen haft min hund i käften men att han på något sätt tagit sig loss. Vi har röntgat och det inte ut att vara några inre skador vilket är skönt, säger hundägaren.

Nytt par i Värnäsreviret?
Attacken skedde i det som tidigare kallades Värnäsreviret. Vargarna i det gamla reviret finns inte kvar, men på årets första snö spårades ett nytt revirmarkerande vargpar i området. Om det var en av de vargarna som nu skjutits är oklart. Jägarna såg bara en varg under attacken och nu finns ingen spårsnö i området.
– Jag har besiktigat vargen. Det är en vuxen tik. 32–33 kilo och jag bedömer henne som en ungtik. Hon kan ha skabb, men är annars i normalhull, säger Margareta Åkerman.
Vargtiken skickas nu till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för obduktion. För hundägaren handlar det nu om att ta hand om den skadade terriern. Sårskadorna bedöms inte som livshotande.
– Jag hoppas att jag kan fortsätta jaga med honom. Jag ger inte upp jakten än, men visst känns det som ett bakslag. Det skulle inte finnas några vargar här, säger hundägaren.

Paragraf 28

Paragraf 28 i jaktförordningen ger tamdjursägare stöd att avliva rovdjur när tamdjur hotas eller angrips. Den som skjuter ett rovdjur för att freda sina tamdjur måste tänka på att man måste försöka att skrämma rovdjuret först samt att angreppet måste vara pågående eller omedelbart förestående.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev