fredag 19 april

Samebyar lider till följd av stoppad skyddsjakt

Mängder av döda och sargade renar finns på samebyarnas marker. Detta till följd av en rekordstor stam av järv. Foto: Kenneth Johansson

Naturvårdsverkets beslut att inhibera länsstyrelsen i Jämtlands beslut om skyddsjakt på 19 järvar upprör de berörda samebyarna i länet.

– Med all säkerhet kommer nu Naturvårdsverkets slutgiltiga beslut i frågan att dröja tills tiden för den tilltänkta skyddsjakten är över. Så tyvärr kommer nog ingenting att hända, säger Pär-Mikael Åhrén, Gäddede, ordförande i Oredahke sameby.
De fyra samebyarna i norra Jämtland skulle enligt länsstyrelsens beslut om skyddsjakt handla om fyra järvar tillsammans. Det såg samerna som en början för att kunna reducera järvstammen i området. Men egentligen skulle det behövas skjuta fler, menar Åhrén.
Han berättar även att järvarna, men även lodjuren, ställer till med väldigt stora problem för samerna i norra länsdelen. De dödar många renar.
– Det var mycket olyckligt att Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen fick igenom sina överklaganden om skyddsjakt på järvarna, menar han också

Ordförande: Bedrövligt!
Längre söderut i länet, i norra Härjedalen, finns Mittådalens sameby, som av länsstyrelsen hade fått beslut om skyddsjakt på två järvar.
– Bedrövligt att två organisationer ska kunna stoppa skyddsjakten på järv och göra läget ännu besvärligare för oss, säger byns ordförande Magnus Rehnfeldt.

Sargade renar
Enligt honom har Mittådalens sameby aldrig tidigare haft så många järvar inom sitt område som för närvarande och de både dödar och svårt sargar många av renarna.
– Ändå är järvarna ganska dåliga jägare. Därför finns det så många renar som sargas och får lida svårt.
– Egentligen räcker det inte med att skjuta två järvar, men länsstyrelsens beslut såg vi i alla fall som en början till någonting nytt. Länsstyrelsen har verkligen börjat förstå samebyarnas problem och handlar därefter. Nu är det bara att vänta och se hur Naturvårdsverket kommer att agera när frågan ska få sin lösning där, säger Magnus Rehnfeldt.

Fyra vargar
Till detta kan läggas att både Oredahke och Mittådalens samebyar nyligen fått in två vargar vardera inom sina vinterbetesområden. Och det innebär ytterligare stora påfrestningar för byarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev