torsdag 28 mars

Därför läggs Vargfakta ner

Jesper Jönsson anser att Vargfakta har uppnått sitt syfte i att utbilda i vargfrågan. Därför avslutar han projektet. Foto: Jesper Jönsson

Efter nästan fem års hårt arbete med att skapa världens förmodligen största databas med artiklar på ämnet frilevande varg och människor, har Jesper Jönsson bestämt sig för att nu är det slut. Vargfakta.se kommer inte att uppdateras fortsättningsvis.

– Det självpåtagna arbetet med utbildningsprojektet Vargfakta är slutfört. Men informationen är fortfarande relevant och kommer att ligga kvar så länge jag betalar för webbhotellet, säger Jesper Jönsson.
Upprinnelsen till att han skapade Vargfakta.se var vargangreppet i Riala år 2011. En kvinna som promenerade med hund och barnvagn i ett skogsområde attackerades av två vargar som helt enkelt tog hunden. Händelsen, men framför allt förföljelsen av kvinnan efteråt, som anklagades för att ha gjort fel när hon vistades i vargarnas revir, berörde Jesper djupt.

Omfattande arbete
Med hjälp av sin vän Jan Särnesjö startades det omfattande arbetet med att sammanställa historiska data och även skriva egna artiklar.
”Från 2011 och fram till årsskiftet 2015 arbetade jag i stort sett varje dag med sidan. När jag inte skrev referat och artiklar höll jag föredrag, svarade på mail, pratade med drabbade och andra engagerade i telefon” skriver Jesper i sin avslutande krönika på Vargfakta.se.
– 2014 fanns det ett litet positivt fönster efter att vi lämnade brukardokumentet till Lena Eek. Men när det väl gäller blir det ingenting. Man kan ha positiva samtal med politiker privat, men modet de då uppvisar hänger inte med till riksdag och regering, säger Jesper Jönsson.

Ruta ett
– I och med valresultatet, och att vargfrågan genast kom upp igen, var vi tillbaka på ruta ett. Då svalnade den lilla optimism jag hade kvar, fortsätter han.
Nu anser han att databasen är så komplett som den kan bli. Det enda som skulle kunna tillföras är uppdateringar om nya vargangrepp men det tänker han inte göra.
– Om det hade funnits en bra ekonomi i det hade jag kanske kunnat fortsätta på ren vilja. Men jag har som bäst dragit in 180.000 kronor per år till företaget i sponsorpengar och arvoden för föredrag.

Uteblivet stöd
– Inte någon av de berörda stora organisationerna har heller gett mig sitt stöd eller anlitat mig, säger han.
Alla de 1.870 artiklarna och referaten ligger kvar i databasen och finns tillgängliga för allmänheten att läsa. Jesper Jönssons förhoppning är att läsarna kommer att fortsätta dela information och länka till artiklarna.
– Men jag vill lämna det här och fortfarande känna att det är bra och att jag är stolt över det jag gjort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev