fredag 29 mars

Hund

[cycloneslider id=”slide-12852″]

Kär familjemedlem dödad av varg

Duktiga gråhunden Grim blev bara fem år. I lördags dödades han av varg under jaktträning norr om Torsby. Ett mycket hårt slag för ägarfamiljen Pihlström som alla har ett starkt hund- och jaktintresse.

I lördags morse såg 21-årige Marcus Pihlström fram mot oktoberjakten. Två lediga veckor med bara älgjakt på programmet hägrade.
– Nu är det åt helvete. Det är så bedrövligt. Att det ska behöva vara så här, säger Marcus när Svensk Jakt når honom på telefon på måndagsförmiddagen.
Efter att han släppt Grim vid Rattsjöberg cirka tre mil norr om Torsby dröjde det bra några minuter till upptag. Älgarna – att det var ko med två kalvar konstaterade Marcus när han spårade av en väg – drog iväg ett bra stycke innan det blev stopp.
– Jag tog mig åt det hållet, ett område som visserligen har vägar runt om, men som är stort och otillgängligt. Efter en stund flyttade det på sig igen. Sedan bröt Grim, vilket är lite märkligt.

Kamp på liv och död
Hunden började ta sig tillbaka i sina egna spår. När Grim var 600 meter bort, tillräckligt nära för att höra, visslade Marcus på honom.
– Jag tyckte det var onödigt att han skulle gå hela vägen och att han skulle komma var jag säker på. Grim var extremt lydig.
På pejlen kunde Marcus se hur hunden kom närmre och närmre. Plötsligt vek han av och skallade till. Marcus trodde att han fått en ny älgkontakt. Men sedan kom skriken. 250 meter bort.
– Att det var en kamp på liv och död var uppenbart. Jag sprang allt vad jag kunde och var framme efter några minuter. Men då var Grim redan död.
Marcus har svårt att sätta ord på vad som sedan hände och vad han nu känner:
– Jag bara skrek. Jag kände efter om det fanns något liv i Grim men det var slut. Förtvivlan, vanmakt, ilska. Jag kan säga att jag blev totalt knäckt och just nu känner jag inte något för skogen och jakten.
Marcus Pihlström brinner för jakten. Han var jaktledare under vinterns vargjakt i reviret Kläggen där det sköts åtta vargar.
– Länsstyrelsen sa att reviret var tömt. Så är det uppenbarligen inte, säger Marcus.

Förtvivlat samtal
Marcus pappa och Grims ägare Morgan Pihlström hade under hela förmiddagen med jämna mellanrum fått sms om hur det gick för Marcus och Grim. Han hade till och med sms:at något tips om hur Marcus skulle göra för att komma närmare ståndskallet.
– Plötsligt ringde Marcus och var fullständigt förtvivlad. Grim är död, Grim är död, skrek han i telefon, säger Morgan Pihlström till Svensk Jakt.
Morgan berättar om det hårda slag som drabbat hela familjen som alla har ett starkt hund- och jaktintresse. Om en fantastiskt bra jakthund som det skjutits många älgar för, som var lydig och kunde kallas in när som helst och som hade många år kvar i älgskogen.
– Det är enormt tragiskt för oss alla. Pojken är väldigt ledsen och ställer sig sådana där omöjliga frågor, som varför gick jag ut med hunden. Det som hänt har tagit udden av glädjen och förväntan, säger Morgan Pihlström.
Både han och Marcus räknar med att komma igen, även om det tar tid att komma över helgens händelse. Morgan har en sju månader gammal valp som han börjat arbeta med. Ett hundhus byggt enligt alla konstens regler stod nyligen klart på gården.
– Just nu känns det hopplöst, men jag måste ju jaga, svarar Marcus på en fråga om framtiden.

Tre generationer vargtagna
Lite senare ringer Morgan upp igen. Han är då på platsen där Grim blev ihjälbiten.
– Jag har hittat fyra platser på ett mindre område där det syns att det varit strid. Men Grim hittades ett stycke härifrån. Det verkar som att vargen försökt bära eller släpa med sig honom.
Grim var biten över ryggen och könsorganet. Något som tyder på att det var en hanvarg som angrep honom.
– Enligt länsstyrelsens besiktningsman är visst det ganska typiskt. Det handlar om att de hävdar sitt revir, säger Morgan Pihlström.
Tilläggas kan att Grims mor liksom hans morfar som var nordisk jaktchampion också föll offer för varg.
– Det är tre generationer fina gråhundar. Av löshundsjakten i norra Värmland är det snart inget kvar. Ska vi verkligen behöva ha det på det här viset, frågar sig Morgan Pihlström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.