Vad betyder Sveriges svar till EU-kommissionen?

De juridiska turerna i vargfrågan har vandrat från det svenska domstolsväsendet till EU-nivå.
Men vad innebär alla skrivelser egentligen och var är vi nu? 
Svensk Jakt har pratat med departementsråd Anna Falk som förklarar situationen.

Igår kväll skickade regeringen ett svar på EU-kommissionens motiverade yttrande om vargjakten. Ett svar som inte innehåller något löfte om ändringar i licensjakten och som Naturskyddsföreningen tror kommer leda till att vargförvaltningen tas upp i EU-domstol.
– EU-kommissionen kommer nu med största sannolikhet att se sig tvungen att dra regeringen inför EU-domstolen, säger Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik på naturskyddsforeningen.se.
Men enligt Anna Falk, departementsråd på utrikesdepartementet, kan man inte dra några sådana slutsatser.
– Ett överträdelseärende kan efter ett motiverat yttrande hållas på under lång tid. Kommissionen kan välja att kontakta regeringen igen med ett kompletterande motiverat yttrande, de kan lägga ner övertädelsen, eller de kan välja att väcka åtal i EU-domstolen. Men de kommer antagligen att avvakta denna vinterns licensjakt innan de agerar, säger Anna Falk.

Olika dokument visar skärpan i tonen
Det hela brukar börja med ett informellt brev från EU-kommissionen. För att sedan visa allvaret i frågan skickar man en formell underrättelse. Och för att visa ytterligare skarphet och samla på sig underlag inför en eventuell rättegång skickar man ett motiverat yttrande. Detta motiverade yttrande är det som Naturskyddsföreningen nu kallar vägs ände och med det menar de att EU-domstolen är nästa instans.
Men Sverige fick ett motiverat yttrande redan 2011 som den dåvarande regeringen svarade på. Den skrivelse som kommissionen fick igår kväll var ett svar på ett kompletterande motiverat yttrande. Alltså ett brev som inte vässar tonen på något sätt, utan som bara håller överträdelseärendet vid liv.
Om det blir EU-domstol, ytterligare korrespondens, nedläggning av ärendet, eller inget alls är alltså högst oklart.
– I slutet av vårt svar har vi öppnat för en dialog med EU-kommissionen, som vi hoppas kan ske mer informellt, säger Anna Falk.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev