fredag 29 mars

[cycloneslider id=”slide-12526″]

Misstänkt tjuvjägare nekar – Rättegången inleddes idag

Rättegången mot den 36-årige danske medborgare som misstänks för upprepade fall av tjuvjakt på trofévilt i Skåne har nu inletts vid tingsrätten i Lund. Svensk Jakt finns på plats för att bevaka dagens förhandlingar, där den misstänkte nekar till i stort sett samtliga anklagelser.

Intresset för rättegången är inte så stort som man skulle kunna förledas att tro. Det är gott om plats i rättssal 2 när åklagaren Pehr Ola Pehrsson går igenom den långa stämningsansökan, som innehåller 13 fall av tjuvjakt på olika vilt och på olika platser i Skåne.
Åklagaren hävdar att jaktbrottet ska bedömas som grovt. Den misstänkte har vid samtliga tillfällen använt bil för att söka efter och genskjuta vilt. I några fall har det inte varit jakttid på aktuellt vilt, och jakt har på vissa arter bedrivits då det varit mörkt och därför inte tillåtet att jaga dem, hävdar han.

Kanske häleri
Som alternativ yrkar åklagaren på jakthäleri, grovt brott. Den misstänkte har under alla omständigheter transporterat, bearbetat och förvarat vilt som han visste eller haft skälig anledning att anta, åtkommits genom jaktbrott.
Eftersom det handlar om ett systematiskt förfarande är även jakthäleri att bedöma som grovt, anser åklagaren.
Pehr Ola Pehrsson går sedan igenom skadeståndskraven som hamnar på sammantaget avsevärda belopp. Exempelvis, en kronhjort 58.825 kronor, en dovhjort 36.925 eller för ett vildsvin 11.825 kronor.
Han yrkar sedan på att föremål som beslagtogs i samband med gripandet och den efterföljande förundersökningen ska förverkas. Det handlar om bilen, vapnet och troféer, bland annat.

Nekar till nästan allt
Genom sin advokat Bertil Andersson nekar 36-åringen till i stort sagt samtliga åtalspunkter.
I endast ett fall anser han sig skyldig till brott mot jaktlagen. Det gäller natten då han greps, då han går med på att ha utövat jakt under otillåten tid på dygnet.
Nu fortsätter den första rättegångsdagen med att åklagaren i detalj går igenom samtliga fall av de misstänkta brotten. Sedan kommer den misstänkte att förhöras innan det blir tid för att lyssna på vad vittnena har att säga.
Rättegången kommer att pågå i fem dagar.

Grovt jaktbrott

Den 36-årige dansken är åtalad för grovt jaktbrott, alternativt jakthäleri samt brott mot jaktlagen. Fälls han för grovt jaktbrott kan han dömas till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev