Jägarens 11 största faror – och hur du undviker dem

Jägare lever farligt. Här är elva faror och tips på hur du kan undvika dem. Montage: Daniel Sanchez

Här listar vi jaktens faror och ger dig dessutom tips på hur du kan undvika dem på bästa sätt.

1. Vådaskott

Ett vådaskott är många jägares värsta madröm. Men tyvärr händer de.
Att tänka på skjutriktningar (kulfång), ladda vapnet på plats, gå med brutna vapen samt att bära varselkläder bör sitta i varje jägares ryggmärg.
Och med passets placering kan man styra både längsta skotthåll och förbjudna skjutriktningar. Sedan kan man, genom att röja klokt, förstärka dessa begränsningar, även om det ­alltid krävs mer än sly för att ­signalera en förbjuden skjutriktning.
Svensk Jakts läsare har skickat in massvis med finurliga tips som höjer säkerheten. Här finns det mycket att plocka upp av våra jaktkamrater.

2. Djurattacker

Jägare har skadats vid vildsvinsjakt och björnjakt. Dessutom ökar antalat hundar som skadas vid vildsvinsjakt. Men det finns sätt att undvika detta.
För hunden finns det en uppsjö skyddsvästar och oavsett vilken väst man väljer är det av yttersta vikt att västen passar hunden. Västen ska sitta väl, inte skava och absolut inte hindra hundens rörelseförmåga.
När det gäller ditt personliga skydd är det viktigt att förstå faran. Att skjuta ett bra och säkert skott är givetvis det allra viktigaste eftersom döda djur aldrig går till anfall. Men även att vänta med att gå fram till fällt djur, att iakta största försiktighet i tätningar och att i största allmänhet behålla sitt omdöme även när det hettar till kan spara dig onödiga skador.

3. Fästingar

Fästingar i sig är inte farliga, men de kan föra med sig sjukdomar som Borrelia eller TBE.
Jägare rör sig mycket i skog och mark och det kan vara värt att vaccinera sig mot TBE.
För att få bästa skydd mot TBE i krävs två injektioner.

4. Trikiner

Om det är något vi jägare är medvetna om så är det trikiner. Vi känner till risken och vi vet hur vi undviker den genom att testa köttet. Eller hur?

5. Grannfejder

Din bästa vän eller värsta fiende. Vare sig det gäller hundskall, olovligt lockande av vilt, eller gränser som som flyttar sig så är det lätt hänt att ryka ihop.
Kanske kan Lars-Henrik Andersson, som i sin tur citerar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné ge oss lite distans till våra fejder? Han skriver:
”Det som fick mig att tänka efter, och inte greppa telefon­en, var Daniel Lignés kloka ord i samband med ett föredrag på en jaktmässa i somras.
Ett av hans budskap var att sluta bråka internt i jägarleden. Ett annat var att inte slå ned på andra jägare och ställa sina egna jaktformer mot någon annans. Ett tredje budskap var att avundsjukan ställer till det och inte sällan leder till destruktiva beslut och en negativ debatt.”

6. Hotet på nätet

Vi är i skogen och inte på nätet! Nej, faktum är att jakten i allra högsta grad lever på nätet och i sociala medier. Vi gillar att informera oss, lära oss och visa upp oss i sociala medier, och vi blir därmed en lätt måltavla för människor som inte tycker om vår livsstil.
En del av dessa kommer vi aldrig att kunna värja oss ifrån och blir du hotad ska du anmäla! Ibland finns det hjälp att få i jägarleden med.
Det vi faktiskt kan göra är att tänka över våra egna publiceringar av bilder.
För tre, fyra år sedan började USA:s jaktmotståndarorganisation­er systematiskt skanna av jägarnas egna grupper på Facebook, jägarnas hemsidor och jakttidningarna. Sedan plockar de jägarnas egna bilder och filmer – och sprider sedan material till allmänheten via sociala medier.
Det har fått till följd att allmänhet­ens acceptans för jakt har minskat i USA – efter flera år där jakten växt i popularitet.

7. Trafikolyckor

Var fjärde hundägare oroar sig för trafikolyckor, och visst stämmer den gamla sanningen att jakthundar är friskare än genomsnittshunden men däremot mer olycksbenägna.
Har olyckan väl drabbat vår fyrbenta vän kan det bli långdragen process med försäkringsbolagen. 
Att ha koll på första hjälpen för din hund kan vara avgörande.
Många av våra jägarvänner jobbar dessutom med trafikeftersök där man per automatik arbetar i en farlig miljö.
Ge dig inte ut på vägarna utan lämplig utrustning. Varselkläder är ett måste, likaså varningstrianglar eller liknande. Arbetar du ofta vid trafik kan semaforer och varningstält vara ett bra komplement.

8. Osäkra torn

Fall från jakttorn är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till jaktrelaterade skador.
Som tur är finns här stor möjlighet att ”bygga bort” riskerna.
Det finns en mängd olika jakttorn med ritningar på svenskjakt.se. Välj en modell som passar dina marker och samla ihop jaktlaget till en tornbyggarhelg.

9. Skärskador

En annan av de vanligaste skadorna vid jakt är skärskador. Att snabbt försöka klyva vedträn med kalla händer för att få upp en brasa kan vara vanskligt. Man hanterar kniv och yxa så ofta att man glömmer vilken fara de kan utgöra.

10. Hörselkador

Hörselkåpor som stör eller ligger i ryggsäcken när viltet väl kommer gör ingen glad. Inte heller otillräckliga öronproppar. Och skador på hörseln läker inte, tänk på det.
Gör dig själv en tjänst och investera i ett par aktiva hörselskydd. Vare sig du köper ett par kåpor eller ett par dyrare, formgjutna för ytterörat är det en investering som du aldrig kommer ångra.

11. Medicinska problem

Vi jagar sällan i tätbebygda områden med närhet till transporter. Och jaktdagen kan ibland innebära fysiska påfrestningar som man inte är van vid.
God kommunikation mellan alla i jaktlaget kan vara avgörande, och varför inte dra samman jaktlaget till en kurs i Hjärt- Lungräddning.
En annan viktig åtgärd för att undvika skador är att hålla sig i god fysisk form. Det är inte bara hunden som behöver tränas på försäsongen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev