Brukarna bojkottar vargkommittén – ”Vore ett hån mot dem som drabbats”

Föreningen Sveriges Fäbodbrukare har tillsammans med organisationerna LRF, Svenska Samernas riksförbund, Svenska Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund valt att inte ingå i miljöminister Åsa Romson och landsbygdsminister Sven-Erik Buchts Vargkomitté. Montage: Daniel Sanchez

Fem brukarorganisationer bojkottar regeringens nya vargkommitté.
– Vi är inte beredda på att börja om från början med vargförvaltningen. De planer som regeringen aviserat leder inte framåt. Därför säger vi nej, säger Torbjörn Lövbom ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Svenska Jägareförbundet väljer tillsammans med fyra andra organisationer (LRF, Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, Jägarnas riksförbund och Svenska Samernas riksförbund) att inte ingå i den vargkommitté som regeringen vill instifta.
– Vi har tagit några steg mot en fungerande vargförvaltning i Sverige. Det har tagit mer än tio år att komma hit. I det skedet är vi inte beredda att riva upp allting och börja om. Det vore ett hån mot alla de människor som drabbas, säger Torbjörn Lövbom.
Han påpekar också att det inte framkommit någon ny forskning eller annan fakta som kan komma att ändra de beslut som myndigheterna redan fattat.
– Direktivet till vargkommittén pekar ut riktningen för arbetet. Tyvärr leder den vägen inte framåt – utan rakt in i en återvändsgränd.

”Vi och våra medlemmar säger stopp”
– Idag är rovdjursförvaltningen regional och besluten fattas av länsstyrelserna. Vi tycker det är märkligt att regeringen instiftar en Vargkommitté utan representanter för den nivå som fattar besluten. Detta leder inte till bättre förståelse och minskad polarisering.
Inriktningen på arbetet i vargkommittén har medfört att Svenska Jägareförbundet och fyra andra organisationer väljer att ställa sig vid sidan av.
– Målen för vargpolitiken har reviderats många gånger. Varje gång har antalet vargar ökat. Nu säger vi och våra medlemmar stopp, säger Torbjörn Lövbom. 
Förbundet är öppet för fortsatta diskussioner med regeringen om såväl rovdjursförvaltningen som hur vi arbetar med rovdjursfrågorna, men inte under dessa förutsättningar. 
– De relevanta frågorna som faktiskt måste diskuteras kan skötas av Naturvårdsverkets nationella rovdjursråd. Det behövs ingen ny kommitté – det behövs vargförvaltning som tar hänsyn till de människor som drabbas, säger Torbjörn Lövbom.

Tungt nej till vargkommitté
Förutom tungt vägande röster i debatten om brukande av naturen och de gröna näringarna, representerar organisationerna som nu säger nej till att delta i regeringens vargkommitté hundratusentals medlemmar.
När siffrorna räknas samman har LRF, Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, Svenska Samernas Riksförbund samt Föreningen Sveriges Fäbodbrukare i runda tal 368 500 medlemmar 

En ny vargkommitté

Inrättandet av en permanent vargkommitté är en av fem åtgärder i miljöminister Åsa Romsons (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) planer för en framtida förvaltning av den svenska vargstammen.
Kommittén ska fungera som referensgrupp till regeringen för utarbetandet av en hållbar vargpolitik.
Planerna på hur en ny vargpolitik ska formas presenterades på en presskonferens i början av februari. Utöver vargkommittén ska Naturvårdsverket utreda gynnsam bevarandestatus för varg, skyddsjaktkriterierna ska ses över, viltförvaltnings-
delegationernas sammansättning och funktion ska utvärderas och rättsläget vad gäller licensjakt på varg utredas.
Med andra ord, regeringen tillsatte ytterligare en vargutredning. Utspelet väckte omedelbart skarp kritik från flera håll. 
Jägareförbundet ansåg att regeringens utspel skapade osäkerhet och otydlighet. Och den politiska oppositionen var stenhård i sin kritik.
Miljöpartiet sätter agendan och det är uppenbart att socialdemokraterna är helt överkörda i vargfrågan, konstaterade Ulf Berg (M), medan tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson tyckte det var beklämmande att ett parti som nästan har en religiös övertygelse att all jakt är av ondo, får diktera villkoren för vargpolitiken. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev