fredag 19 april

Bara 15 björnar får fällas i Västerbotten

Nu är tilldelningen för årets björnjakt klar i Västerbotten. Foto: Kjell-Erik Moseid

En tilldelning på 15 björnar, inga specifika jaktområden och återigen möjlighet till åteljakt. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som tagits av Länsstyrelsen Västerbotten. Jakttiden är från och med 21 augusti till och med 15 oktober.

Vårens omfattande skyddsjakt efter björn, som genomförts på grund av rennäringens problem med björn i kalvningslanden, har effekter på höstens licensjakt både när det gäller tilldelningens storlek och indelningen av jaktområden i länet.
– Vi har redan fällt 17 björnar vid vårens skyddsjakter. Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren blir det inte lika många björnar kvar för licensjakten, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.
Förra året var tilldelningen 25 björnar, vilken fylldes.
– Vi slopar även indelningen av länet i två jaktområden i år. Syftet med en separat kvot för området ovanför odlingsgränsen är att minska björnstammen i renarnas kalvningsland, men det har vi redan gjort med skyddsjakten, fortsätter Björn Jonsson.

Minskad stam målet
Björnstammen i Västerbotten beräknades hösten 2014 uppgå till cirka 360 djur. Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation tog i början av juni beslut om en målsättning för björnstammen i länet på 350 individer, som gäller för åren 2015–2019.
– Viltförvaltningsdelegationen vill alltså minska björnstammen med tio djur. Tilldelningens storlek i årets licensjakt är ett steg i den riktningen, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Tio procents dödlighet
Licensjakten börjar först den 21 augusti, men redan nu är 23 döda björnar kända i länet i år. 17 björnar har alltså fällts under skyddsjakt, fyra björnar har blivit påkörda av tåget och två ungbjörnar dödades sannolikt av en annan björn. Totalt, med licensjakten inräknat, kommer den kända dödligheten bland björnarna att ligga på drygt tio procent i år.
– Eftersom produktiviteten har legat omkring åtta procent under senare år innebär det att björnstammen i Västerbotten förväntas minska något, helt i enlighet med målsättningarna, säger Michael Schneider.

Åteljakten tillbaka
Åtling är åter igen tillåten som jaktmetod i länet, men det finns ett omfattande regelverk kring åteljakten som jägarna måste följa. Utplacering av åtelmaterial får ske från 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till och godkänts av länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev