Kallade prärievarg för varg – döms för artskyddsbrott

Prärievarg eller coyote omfattas inte av förbundet mot handeln med skyddade arter. Men marknadsförs skinnet som varg kommer saken i ett annat läge. Foto: Coyote Beverley Hills CA by jczart – Hollywood's lonliest

En skinnhandlare från Tranås som under medeltidsveckan i Visby sålde skinn från prärievarg under förespegling att det rörde sig om vargskinn döms av Svea hovrätt till villkorlig dom och dagsböter för artskyddsbrott.

Händelsen fick stor medial uppmärksamhet när skinnen beslagtogs av polis och skinnhandlaren förhördes i samband med medeltidsveckan för två år sedan.
I sitt marknadsstånd sålde mannen prärievargskinn, som inte omfattas av förbudet mot handeln med skyddade arter. Skinnen marknadsfördes emellertid som varg vilket fick polis och länsstyrelse att slå till.

Sa sanningen till polisen
När Tranåsbon förstod att det var polisen som frågade om skinnen uppgav han att det var frågan om skinn från prärievarg, och att han på grund av att handeln med sådana var minst sagt begränsad på Gotland under medeltiden istället valt att benämna dem varg.
Något han också berättade för kunderna om det kom så långt som till ett köp, sa skinnhandlaren i polisförhör.
Men det hjälpte inte. Åklagaren menade att det inte spelar någon roll vad som än saluförs om det sägs komma från en art som omfattas av förbudet mot handeln av skyddade arter. Säger någon att det är varg som säljs ska det bedömas som ett brott, oavsett vad det i själva verket är.
I Gotlands tingsrätt friades mannen. Rätten konstaterade att ett sådant resonemang är en ”mycket långtgående kriminalisering som knappast kan anses förenlig med grundläggande straffprocessuella principer, till exempel legalitetsprincipen”.

Arten spelar ingen roll
Domen överklagades till Svea hovrätt som tänkte tvärt om och fann att skinnhandlaren var skyldig till artskyddsbrott.
Enligt domstolen är det tillräckligt att säga att en vara kommer från ett skyddat djur för att bryta mot lagen. Om föremålet som säljs kommer från ett djur som inte omfattas av lagstiftningen har ingen betydelse.
Enligt hovrätten skulle mannen dömas till ett kortare fängelsestraff, men eftersom han tidigare är ostraffad nöjer man sig med villkorlig dom och dagsböter. Vargskinnen som i själva verket är prärievargskinn är också förverkade.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev