fredag 29 mars

Närgången varg skrämde kvinna

Uppgifter till länsstyrelsens sajt Rovobs om att en varg ska ha gjort skenanfall mot en kvinna har spridit sig som en löpeld på sociala medier. Länsstyrelsen har nu varit till platsen och pratat med kvinnan.

Så här löd observationen på Rovobs som gjordes onsdag 25 mars klockan 18.45 i närheten av Mårdshyttan i Lindesbergs kommun: ”Vargen gick ca 300 meter längs byvägen tittade på mig flera gånger men fortsatte, gick sedan ner på vår trapp o vidare mot ytterdörren på gårdsplattorna. jag sprang då mot den o skrek då fortsatte den på tomten, gjorde 3 utfall/lovar mot mig innan”.

Varit på platsen
På torsdagen åkte länsstyrelsen i Örebro län till platsen.
– Vi har varit i kontakt med kvinnan som lämnade den här observationen och hon har lämnat lite olika uppgifter till olika personer, säger Mariana Skoglund, enhetschef vid länsstyrelsen i Örebro län.
En av länsstyrelsens naturbevakare har varit till platsen, gått runt i området och sökt efter vargspår och spillning samt pratat direkt med kvinnan som såg vargen.
– Kvinnan har sagt till honom att hon var ute och matade sina kaniner när det kom en varg in på gårdsplanen. Då skrek hon till, vargen vände då om och gick ut från gårdsplanen, men stannade till lite längre bort och tittade på henne.
– I samma veva kom mannen i huset ut på trappen, han hade kastruller med sig och slog med dem och skrek. Och då fortsatte vargen sin trad bort över åkern, fortsätter Mariana Skoglund.

”Jag tror hon blev ganska rädd”
Kvinnan har även tidigare haft kontakt med varg och hon uppges ha blivit skärrad vid det närgångna vargmötet.
– Jag tror att hon blev ganska rädd när vargen dök upp, säger Mariana Skoglund.
Länsstyrelsen anser att vargen kan upplevas som närgången och därför har en naturbevakare rört sig i området. Tyvärr har han inte kunnat hitta vare sig vargspår eller vargspillning, men sökandet är svårt då det inte finns någon snö i området.
– Men hon säger att det är varg och då måste vi självklart utgå från det, konstaterar Mariana Skoglund.
Det finns ingen annan nutida rappport på Rovobs om en närgången varg i området men länsstyrelsen i Örebro län följer noga utveckligen.
Det finns i nuläget ingen skyddsjaktansökan på vargen inlämnad till länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev