”Myndigheterna valde att krama ihjäl lodjuren”

Lennart Johannesson, ordförande Jägareförbundet Värmland. Foto: Olle Olsson

Lodjursstammen uppges ha kraschat i Värmland.
– Det här är en konsekvensen av att man hellre låter lodjuren svälta ihjäl under altaner än att jägarna ska få jaga dem, säger Lennart Johannesson.

Lodjursstammen kommer att krascha om den inte förvaltas genom beståndsreglerande jakt. Det har Jägareförbundet varnat för i många år. Och nu har varningen blivit verklighet i till exempel Värmland.
Lodjursinventeringen pågår fram till sista februari och inventeringarna är inte sammanställda ännu, men redan nu står det ändå klart att få lodjur hittats i Värmland. Länsstyrelsen har förmodligen säkrat fem eller sex familjegrupper av lodjur i länen. Det är betydligt färre än toppåret 2005–2006 då 26 familjegrupper säkrades av länsstyrelsen och det är även klart färre än Viltförvaltningsdelegationens beslut om en stam på elva lodjursföryngringar i Värmland.

Två huvudförklaringar
Lennart Johannesson är ordförande i Jägareförbundet Värmland. Han ser två huvudförklaringar till att lodjursstammen kraschat.
– Obefintlig förvaltning av lodjursstammen i många år har lett till att rådjuren inte längre räcker till. Det får till följd att lodjuren dör i svält eller flyttar, säger Lennart Johannesson.
– Hade vi tidigare fått jaga lodjur i enlighet med Jägareförbundets förslag hade vi haft fler lodjur och rådjur i dag än vad vi har nu. Men myndigheterna valde istället att krama ihjäl lodjuren genom att inte jaga dem och därigenom låta lodjursungarna dö i svält, fortsätter han.
Det andra huvudskälet till nedgången beror enligt Lennart Johanneson på en bristfällig inventering.
– Kriterierna för lodjursinventeringen är under alla kritik. Det får till följd att folk inte rapporterar in sina lodjursobservationer till länsstyrelsen. Och de gånger länsstyrelsen ändå får in lodjursrapporter har de knappt tid att följa upp dem på grund av alla vargar vi har i länet.
Just vargarna är också det en faktor till att lodjuren blir färre i länet.
– Även om älg är basfödan så dödar vargarna väldigt många rådjur. Och därmed blir bytesdjuren ändå färre för lodjuren.

Hur ska man då komma tillrätta med lodjursförvaltningen?
– Genom att ta fram en tillförlitlig lodjursinventering och sedan basera lojakten på den. Då skulle vi ha fler lodjur och fler rådjur. Svårare än så är det inte, menar Lennart Johannesson.

Lodjurens predation på rådjur

Hur många rådjur som tas av lodjur varje år varierar mellan vilka lodjur man har i sitt område. Det är tydliga skillnader mellan hanar, honor och familjgrupper.
Hanar och familjgrupper tar flest rådjur, mellan 60 till 70 rådjur per år.
Ensamma honor tar cirka 30 rådjur per år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev