Hotar med KU-anmälan och misstroendevotum

Ulf Berg (M) utesluter varken KU-anmälan eller misstroendevotum riktat mot Åsa Romson (MP) om inte regeringen följer ett riksdagsbeslut och inrättar en ny jaktmyndighet.

KU-anmälan och misstroendevotum.
Oppositionen ser inte med blida ögon på Åsa Romsons utspel att strunta i utskottets uppmaning att inrätta en ny jaktmyndighet.
Miljödepartementet tonar nu ner betydelsen av utspelet.

Ulf Berg, moderaternas talesperson i landsbygdsfrågor är starkt kritisk till Åsa Romsons uttalanden på Miljöbalksdagarna i förra veckan. Där mer eller mindre klargjorde hon att regeringen tänker strunta i miljö- och jordbruksutskottets uppmaning att inrätta en ny myndighet för jakt och viltvård. Hon menade att inrättandet av nya myndigheter är något regeringen beslutar om, inte utskottet.
På torsdag tar riksdagen beslut och med start klockan 12.00 börjar debatten. Mycket talar dock för att riksdagen kommer klubba igenom förslaget.

Stabil majoriotet
– Det känns som en stabil majoritet, säger Ulf Berg.
Han hävdar också att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) påstått att det är en ganska god idé att samla alla jaktfrågor under ett tak.
– Regeringen klarar inte av att samarbeta.
Oppositionen förbereder nu åtgärder i det fall regeringen struntar i ett riksdagsbeslut om att införa en ny jaktmyndighet.

Struntar i riksdagen
Det talas nu både om KU-anmälan och misstroendeomröstning.
– Jag säger inte att det blir så i det här fallet men om ministrar struntar i vad riksdagen säger kan det i förlängningen leda till ett misstroendevotum mot en enskild minister.
Kan det bli så i den här frågan?
– Det är för tidigt att säga. Man måste göra en samlad bedömning. Vi vet ju inte heller egentligen vad som kommer att bli regeringens ståndpunkt. Kommer landsbygdsministern lägga sig platt för miljöpartiet ytterligare en gång? Eller kommer landsbygdsministern gå segrande ur striden? Vi vet inte vad regeringen kommer att göra.

Tvingas avgå?
En misstroendeomröstning mot en enskild minister kan leda till att denne tvingas avgå.
– Om regeringen inte alls gör som riksdagen säger så finns det inbyggda säkerhetsventiler och det är ett misstroendevotum och finns det majoritet för det måste ministern avgå eller kanske hela regeringen beroende på vad statsministern väljer att göra, säger Ulf Berg.
Kan det bli aktuellt med en KU-anmälan?
– Det är inte osannolikt. Jag har dock den personliga åsikten att man inte kommer så långt med en KU-anmälan, säger Ulf Berg.
På miljödepartementet vill man nu tona ner Åsa Romsons utspel.
Karl-Johan Bondesson är pressekreterare åt Romson:
– Vad hon menar är att det är regeringens sak att organisera myndighetsarbetet. Hon menar att det inte är riksdagens sak att göra på det viset och peka ut vilken myndighet regeringen ska starta, det ligger på regeringens ansvar. Vad gäller själva viltmyndigheten så ligger den på remiss, den bereds just nu, säger Karl-Johan Bondesson
Vill miljöministern ha en ny jaktmyndighet?
– Den frågan har hon inte varit ute med ännu eftersom beredningen pågår.
Om riksdagen på torsdag beslutar om att inrätta en ny jaktmyndighet kommer regeringen följa riksdagens beslut?
– Det är ju ett tillkännagivande där man uttrycker sin önskan och sen får regeringen titta på det och återkomma. Det görs många tillkännagivanden från riksdagens sida nu, de talar om rätt mycket vad man tycker regeringen ska göra, säger Karl-Johan Bondesson.
Eskil Erlandsson (C) har tidigare KU-anmält Åsa Romson för hennes uttalanden i samband med vargjakten. Han är inte främmande för att göra en ny anmälan om inte ett kommande riksdagsbeslut följs.
– Det är högst anmärkningsvärt att uttala sig på det sätt hon gjorde och det finns olika instrument för att följa upp hennes uttalanden på: debatten i riksdagen, KU-anmälan och interpellationer, säger Eskil Erlandsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev