Förbundet: Avslå Nordulvs överklagan

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, hoppas nu på ett avgörande i den juridiska cirkusen runt vargjakten.

Avslå Nordulvs överklagan och fastställ kammarrättens dom.
Svenska Jägareförbundet har nu lämnat in ett yttrande till Högsta förvaltningsdomstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg i vintras att frågan om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt efter varg kan tas upp till prövning av domstol, trots att det enligt jaktförordningen inte får överklagas.
Huvudregeln är att prövningstillstånd bara lämnas om Högsta förvaltningsdomstolens avgörande kan få betydelse som prejudikat, alltså ge ledning för hur andra liknande fall ska bedömas.

Nordulv överklagade
Det var föreningen Nordulv som hade överklagat kammarrättens beslut att avvisa inhibition och tillåta jakt på varg.
Kammarrätten upphävde den 15 januari Förvaltningsrätten i Karlstads inhibition av vargjakten. Kammarrätten uttalade sig inte om själva jakten utan endast om möjligheten att överklaga Naturvårdsverkets beslut. Rätten konstaterade att det beslut som Naturvårdsverket har fattat inte får överklagas. Men det gillades inte av Nordulv.

Yttrar sig
Svenska Jägareförbundet har nu lämnat in ett yttrande över Nordulvs överklagan.
I yttrandet till Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar förbundet att frågan om en parts rätt att överklaga redan prövats av EU-domstolen.
Vidare konstaterar Jägareförbundet att det är förenligt med Århuskonventionen att ha Naturvårdsverket som sista prövningsinstans i beslut som rör licensjakt på varg.
Vidare menar förbundet att rättsläget inom EU redan är kartlagt och att det därför inte behövs något förhandsavgörande från EU-domstolen.

Gynnsam bevarandestatus
Dessutom påpekas i yttrandet att vargstammen i Sverige med råge passerat gränsen för gynnsam bevarandestatus.
”Enligt SJF visar detta att Sveriges rättsordning garanterar det som är Art- och habitatsdirektivets mål nämligen att vargstammen skall nå och upprätthålla en gynnsam bevarandestatus”.
Jägareförbundet är heller inte nådig i sin kritik mot Nordulv:
”Nordulvs argumentation bygger på lösryckta resonemang ur diverse rättsfall och andra rättskällor av varierande grumlighetsgrad”.
Vidare:

Raljerande stil
”Jan Darpös skrivelse får, trots att han såvitt känt innehar en professur i miljörätt, med sin raljerande och kritiserande stil närmast ses som en partsinlaga av någon som värnar om vargar in absurdum.”
Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, menar att det är orimligt att alla organisationer ska ha talerätt.
– Det är inte rimligt att små organisationer ska ha fullvärdiga möjligheter att överklaga alla beslut. Här måste man försöka få en rättsordning som är hållbar så vi vet vad som gäller. Vi är nu på väg att få det, säger Torbjörn Lövbom.
Han hoppas på besked från Högsta förvaltningsdomstolen före sommaren.
– Vi måste komma bort från de ständiga överklagningsprocesserna.
Torbjörn Lövbom nämner också att Jägareförbundet har liknande åsikter som länsstyrelsen i Värmland som också yttrat sig till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev