Möjlig ökning av lodjur i sydligt län

En ung lodjurshane förses med sändarhalsband. Lon fångades i söndags i västra delen av Jönköpings län. Foto: Jesper Einarsson

Den här vintern har så här långt fyra lodjursföryngringar konstaterats i Jönköpings län. Det är en mer än förra säsongen. Den gångna helgen fångades och förseddes dessutom en lohane med sändarhalsband i Gislaveds kommun.

När länsstyrelsen tillsammans med Jägareförbundet förra helgen inventerade delar av länet på rovdjursspår hittades en loföryngring i Gislaveds kommun, en hona med två ungar.
Men det finns fler lodjursfamiljer i länet. Det bekräftar länsstyrelsens rovdjursspårare Anders Gunnarsson som berättar att fyra föryngringar säkrats så här långt.
– Två honor med två ungar var har Gislaveds kommun som delar av sina hemområden. I Habo-Mullsjöområdet finns en hona med en unge och vid sjön Rusken i Värnamo kommun har vi spårat en hona med två ungar, säger Anders Gunnarsson.

Gränsöverskridande djur
Med omräkningskoefficienten 5,5 lodjur för varje föryngring innebär det fler än 20 lodjur i länet. Men så många tror inte Anders Gunnarsson att det finns.
– Nej, vi delar lodjur med grannlänen. Att det till exempel ständigt skulle uppehålla sig fem lodjur i Habo-Mullsjö är inte sannolikt. De djuren delar vi med Västra Götaland.
Att lodjur rör sig över stora områden står också klart genom de djur som sändarförsetts i länet. På uppdrag av Grimsö viltforskningsstation bidrar Anders Gunnarsson i arbetet med att fånga och märka lodjur.
Så sent som i söndags fångades en ung hane på 20 kilo i en tunnelfälla i Gislaveds kommun.
– Jag har varit med och märkt tio lodjur under några års tid. I samtliga fall har de rört sig fram och tillbaka över länsgränserna. Ett annat exempel på att lodjur rör sig långa sträckor är den hane som förseddes med sändare i norra Östergötland och som vandrade i sju olika län, säger Anders Gunnarsson.

Minst tre familjer
Länsstyrelsen i Jönköpings län har ännu inte någon förvaltningsplan för lodjur. Arbetet med att ta fram en sådan pågår, i samarbete med övriga län i södra rovdjursförvaltningsområdet.
– Däremot har viltförvaltningsdelegationen beslutat om en miniminivå på tre lodjursföryngringar i Jönköpings län, säger rovdjurshandläggare Linda Andersson.
Hur lodjuren som delas med grannlänen ska räknas är heller inte klart. Naturvårdsverket har tillfrågats, men en gissning är att en sådan familj kommer att räknas som 0,5 föryngringar.
Hur många lodjur finns det då i Jönköpings län?
– Det är svårt att svara på. Men så många som 20 egna lodjur har vi inte. En grov uppskattning? Ja, kanske tio plus, säger Anders Gunnarsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev