tisdag 16 april

Gummikulor vapen mot varg?

Länsstyrelsen i Skåne har köpt in tre pumphagelgevär som kan användas för att skjuta gummikulor eller smällande skott.

– Det är för att vargen ska bli skygg och hålla sig undan människor, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till Kvällsposten.
Gummikulorna är tänkta att användas mot varg som kommit in i bebyggt område.
– Om man skjuter gummikulor på en varg får den inga skador, men det gör lite ont och så sätter vargen det i samband med människor.

”Vanlig metod”
När en varg syns på en plats upprepade gånger kan länsstyrelsens personal åka dit och sätta sig på vakt, utrustade med geväret.
– Det är en vanlig metod i andra delar av världen där man har rovdjur som kommer in i bebyggelse, till exempel björn i USA och Kanada, säger Bertil Nilsson till Kvällsposten.
För tillfället finns det förmodligen inte någon varg i Skåne och vapnen kan även användas för att skjuta iväg skott som smäller på 90 meters håll, för att skrämma gäss från grödorna på åkrar.

Bekräftar
Bertil Nilsson bekräftar uppgifterna till Svensk Jakt och säger att vargen som sköts i norra Skåne i höstas kanske hade kunnat skrämmas med smällskott eller gummikulor.
– Den kom gående på samma väg vid samma gård fem gånger vid samma tid, de kunde nästan ställa klockan efter den, säger han.
Men den huvudsakliga användningen för vapnen är just att skrämma bort gäss från grödor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev