torsdag 18 april

Öppnar för licensjakt på järv

Foto (i hägn): Olle Olsson

För första gången någonsin kan det bli licensjakt på järv i Sverige. Naturvårdsverket ska nästa år göra en översyn om licensjakt är möjlig.

Nu är ramverket på plats även för järv och Naturvårdsverket har fastställt en förvaltningsplan, inventeringsresultat och miniminivåer för järv.
– Under 2015 kommer Naturvårdsverket påbörja en översyn för att se om det är möjligt med licensjakt på järv. Det har aldrig tidigare varit licensjakt på järv i Sverige. Naturvårdsverket behöver dessutom ta fram föreskrifter för licensjakt på järv för att kunna överlämna rätten att fatta beslut om licensjakt till länsstyrelsen, säger Martin Påhlman, enhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
De senaste inventeringsresultaten för järv från vintern 2014 visar att järvstammen är stabil eller möjligen minskar något. Referensvärdet för järv är 600 och en populationsberäkning utifrån inventeringsresultaten visar att det fanns cirka 647 järvar.

Miniminivåer för järv
De beslutade referensvärdena beskriver det lägsta antal som motsvarar en gynnsam bevarandestatus för järv på en nationell nivå. Naturvårdsverket har beslutat att det ska finna sminst 96 årliga föryngringar av järv i landet. 93,5 av dem ska finnas inom länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Minst 2,5 föryngringar ska finnas i Dalarna.
Flest föryngringar, 46, ska finnas inom Norrbottens län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev