tisdag 19 mars

Ingen lodjursjakt i vinter

Foto: Olle Olsson

Det blir ingen licensjakt på lodjur i vinter. Det har Naturvårdsverket beslutat.

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att ”de senaste inventeringsresultaten för lodjur från vintern 2013/14 visar att lodjurstammen minskar och nu ligger strax under värdet för gynnsam bevarandestatus för arten. Björn, varg, lodjur och järv har ett skydd av art- och habitatdirektivet. Detta kräver att Sverige följer utvecklingen för rovdjuren så statusen inte försämras.”
I klartext innebär det att det inte blir någon licensjakt på lodjur i vinter eftersom den förra vinterns inventeringar antyder att lodjursstammen ligger under det golv om 870 lodjur som riksdagen beslutat om.
– Vi kommer inte att överlämna rätten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till länsstyrelsen som vi har gjort för björn och varg tidigare. Det beror på att lodjurstammen har minskat de senaste åren, säger Martin Påhlman, enhetschef på Naturvårdsverket.
Att det saknades snö förra vintern, vilket i sig omöjliggör lodjursinventering, tar Naturvårdsverket ingen hänsyn till.

Varnat för krasch
Jägareförbundet har tidigare varnat för att utebliven jakt på lodjur kan leda till att stammen minskar ytterligare. Detta eftersom bytesdjuren, alltså rådjuren, måste få en chans att bli fler om lodjursstammen ska kunna öka. Men inte heller det tar verket någon notis om. Istället tar Naturvårdsverket för givet att lodjursstammen ökar om man inte jagar den.
– Om vi följer utvecklingen för lodjuren och vidtar åtgärder som att begränsa jakten finns det goda förutsättningar för lodjursstammen att nå gynnsam bevarandestatus igen inom några år, säger Martin Påhlman i Naturvårdsverkets pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev