tisdag 19 mars

Varför polisanmäler bara Dalarna?

Inga andra länsstyrelser än den i Dalarna har hittills överlämnat några paragraf 28-ärenden till polisen.

På torsdagen inträffade en paragraf 28-skjutning i Dalarna, där länsstyrelsens besiktningsman överlämnade ärendet till polisen. Det här var tredje gången på ett år som länsstyrelsen Dalarna lämnat över fall till polisen där hundattackerande vargar skjutits av jägare.
– Jag vill inte uttala mig om det alls, eftersom vi har lämnat det till polisen så äger de ärendet, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Hur kommer det sig att just länsstyrelsen i Dalarna väljer att lämna dessa ärenden till polisen, inga andra län har gjort det?
– Vi har ju inte föreskrifter att lämna misstanke om brott till polisen, utan ska göra det om vi inte kan klargöra vad som skett.
– Våra besiktningsmän kan bara besiktiga om det är tydligt vad som skett. De är inte utredare. Det behöver inte vara att de har någon misstanke om brott, säger Fredrik Dalerum.
Men när ett sådant ärende kommer till polisen så blir jägaren av med vapen och det inleds en förundersökning om grovt jaktbrott. Det finns en viss diskrepans där, vilket Fredrik Dalerum håller med om.

”Samordna mellan länen”
Om det faktum att andra länsstyrelser inte har lämnat några paragraf 28-fall vidare till polisen, utan enbart länsstyrelsen i Dalarna, säger han:
– Det är kanske något som man borde diskutera och samordna mellan länen, menar Fredrik Dalerum.
De ärenden som länsstyrelsen tidigare har överlämnat till polisen har samtliga lagts ner av åklagare.

Fakta

Från 1 juli 2013 ska du anmäla till länsstyrelsen om du avlivat ett rovdjur med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Den tidigare alliansregeringens syfte med förordningsändringen var att underlätta ett effektivt skydd för tamdjur samt att stödja djurägare som drabbats av rovdjursangrepp.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev