tisdag 19 mars

Live-published photos and videos via Shootitlive

Simmande björn tömde ö på får

I alla tider har det betat får på Tutaboön. Men nu finns där inga djur längre. Detta efter att en björn gått till attack och dödat hela fårbesättningen.

Tutaboön ligger i sjön Lössnan, en mil söder om Edsbyn. Under sommaren och hösten har det som vanligt gått får och betat på ön och i mitten av förra veckan var fårägaren ute på ön för att kolla till sina får. Synen han möttes av var fruktansvärd. Det enda som återstod av de sju fåren var skinn, ben och kranium.
I området finns såväl varg, lodjur som björn. Men enligt fårägaren och länsstyrelsens besiktningsman råder det ingen tvekan om att det är en björn som simmat ut till ön, dödat och ätit upp de sju fåren.
– Vi har hittat både björnspillning och avbrutna träd med klösmärken på ön, säger Gävleborgs länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson.

Flera gånger
Björnen har simmat fram och tillbaka till ön flera gånger. Vid besiktningen hittade länsstyrelsen en stig ner till sjön från fastlandet och var den gått upp på ön. Björnen har simmat 130 meter ut till ön.
– Vatten är inget hinder för vare sig varg eller björn. Men jag har personligen aldrig hört talas om att en björn simmat till en ö och dödat får, säger Sone Persson.
Det fanns inget stängsel runt fåren. Djurägaren bedömde att vattnet skulle vara tillräckligt skydd. Och Sone Persson ger honom stöd.
– Man kan ju tycka att en ö ska vara en fristad för fåren. Skulle man ändå sätta rovdjursstängsel runt ön måste man sätta stängslet ganska långt från strandlinjen eftersom det är mycket sten närmast vattenbrynet. Därför skulle en stor del av fårens bete gå förlorat om man sätter upp ett stängsel, säger Sone Persson.

Kan bli skyddsjakt
Allt tyder på att djurägaren kommer att få ersättning för sina björndödade får. Men i höst kommer det inte ut några fler får till Tutaboön – och det är osäkert om det blir några får på ön nästa sommar.
– Den här björnen har lärt sig ett beteende och det finns risk för nya skador, konstaterar Sone Persson.
Det kan bli tal om skyddsjakt. En försvårande faktor är att det finns väldigt gott om björn i området och att det därför kan bli svårt att avliva den skadegörande individen.
Länsstyrelsen vet inte om det är en ensam björn eller en hona med ungar som dödat och ätit upp fåren på Tutaboön.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev