Nötkviga dödad av varg

Den vargdödade kvigan. Foto: Privat

25 kvigor flydde ur sin hage kvällen före midsommaraftonen. På midsommardagen hittades en av kvigorna död tre kilometer från hagen. Kvigan var dödad av varg.

Angreppet inträffade vid Hasselbol mellan Karlstad och Molkom. En specialtränad spårhund har bekräftat att det varit varg i hagen. Mycket tyder på att vargen skrämde bort kvigorna – innan minst ett av ungdjuren dödades tre kilometer från hagen.
Fortfarande saknas sex kvigor efter attacken, fyra av dem såg länsstyrelsens personal under gårdagen. Men de lyckades då inte fånga in nötboskapen.
Länsstyrelsen har besiktigat kvigan och det råder ingen tvekan om att hon dödats av varg.
– Hon har angripits bakifrån och dödat och avblodats genom bett mot bakpartiet, det finns däremot inga skador i strupen. Det var dessutom ganska mycket ätit av kvigan, säger länsstyrelsens Fredrik Wilde.
Han berättar att kvigan var född i slutet av augusti förra året och hade ungefär samma storlek som en älgfjoling.
Nu arbetar man med att hitta och fånga in de kvigor som fortfarande saknas. Och vid hagen som kvigorna smet ifrån har man vidtagit åtgärder.
– Länsstyrelsen rekommenderar att man sätter upp en tredje eltråd, under de två trådar som redan finns, samt att man delar på kvigorna och sätter dem i mindre grupper tillsammans med äldre nötdjur, säger Fredrik Wilde.

Tre attacker förra året
Även om det fortfarande är relativt ovanligt med vargattacker på nötdjur blir angreppen allt vanligare i Värmland. Förra året inträffade tre angrepp av varg på nötdjur i länet. Attacken under den här midsommarhelgen är årets första, men med tanke på att antalet vargar blir fler är det inte osannolikt.
– Vargarna blir bara fler och man behöver kanske inte vara Einstein för att räkna ut att risken för fler attacker på nötboskap ökar, konstaterar Fredrik Wilde.

Forshagareviret

Kvigan dödades inom Forshagareviret. Förra hösten sköts hanen i reviret i enlighet med paragraf 28. Kvar fanns då tiken och hennes ungvargar. På sista snön i våras kunde länsstyrelsen konstatera att tiken fått sällskap av en ny hane. DNA-analys har visat att de både alfadjuren i Forshagareviret kommer från Brattforsreviret – som i sin tur är en av landets hårdast inavlade revir.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev